Ateroskleroz ile IL1a (İnterleukın-1a -889 C/T) gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between atherosclerosis and IL1a (Interleukin-1a -889 C/T)gene polymorphism
  1. Tez No: 324360
  2. Yazar: HASAN BAŞÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ATAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner ateroskleroz, IL-1? gen polimorfizmi, riskfaktörleri, Coronary atherosclerosis, IL-1? gene polymorphism, riskfactors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETAteroskleroz, mononükleer lenfositlerin intima tabakasına infiltrasyonu,damar düz kas hücrelerinin çoğalması ve ekstrasellüler matriks birikimi ilekarakterize edilen damar duvarındaki hasara cevapla gelişen kronik inflamatuvarbir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörler arasındaki ilişki sonucu ortaya çıkankardiyovasküler hastalıkların gelişiminde enflemasyon anahtar rol oynamaktadır.Son çalışmalarda dolaşımda yer alan sitokinlerin inflamatuvar olaylarda önemlirolü olduğu gösterilmiştir. İnterlökin-1? (IL-1?) proenflemasyonregülasyonundaönemli rolü vardır. Allel taşıyıcılığının koroner arter hastalığı (KAH) riskiniarttırabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı IL-1? -889 C/Tpolimorfizmi ileateroskleroz arasındaki ilişkinin araştırılmak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Bu çalışma popülasyonu 117 hasta (Grup I) ve 117sağlıklı (Grup II) bireyden oluşmuştur. Grup I ve Grup II deki bireylerin genomikDNA'sı kan lökositlerinden standart fenol kloroform yöntemi kullanılarak izoleedildi. IL-1? genotipleri PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) - RFLP(Restriksiyon Fragment Uzunluk Polimorfizmi) yöntemi kullanılarak analizedildi.İlaveten IL-1? genotipleri rastgele seçilen örneklerden direkt dizi analiziyapılarak doğrulandı.Bulgular: Grup I' de78 erkek ve 39 kadın bireyden, Grup II' de ise 49erkek ve 68 kadın bireyden oluşmaktadır. Grup I' de bireylerin yaş ortalaması61.06, Grup II' deki bireylerin yaş ortalaması ise 59.47'dir.Grup I' de 43 bireyde,Grup II' deise 28 bireyde yüksek kolesterol bulundu.Grup I' de 62 bireyde, GrupII' de51 bireyde sigara içiciliği bulundu.Grup I' de 81 bireyde yüksek tansiyon, 42bireyde diyabet, Grup II' de32 bireyde yüksek tansiyon, 41 bireyde diyabetbulundu. Aterosklerotik Grup I' de CC genotip taşıyan bireyler grubun%54.70'ini, CT genotip taşıyan bireyler %35.04'nü ve TT genotip taşıyan bireylerise %10.25'ini oluşturmaktadır. Grup II' deise bu oranlar CC genotip taşıyanlarda%59.82, CT genotip taşıyanlarda %30.76 ve TT genotip taşıyanlarda %9.40olarak saptanmıştır. IL-1? polimorfizmi için C allel frekansıGrup II' de%75.21 veiiiGrup I' de %72.22 dir. T allel frekansı dağılımıGrup II' de%24.78 ve Grup I' deise %27.77 dir.Sonuç:Koroner Arter hastalığı olanlarla, Grup II arasında yaş, cinsiyetdağılımı, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi açısından istatistiksel olarak anlamlıbir ilişki saptanmıştır. Koroner arter hastalarının grubunda T alleli frekansıGrupII' e göre fazla olmasına karşın, istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.462OR=1.16; %95 Cl=0.77-1.76). Önceki çalışmalarda, IL-1? düzeylerinin bu açıdankoroner patolojilerden sorumlu olabileceğinin bildirilmesine karşın, genetikmutasyonunun etkisiz olarak saptanması, plazma düzeylerinin başka regülasyonmekanizmalarından da etkilenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAtherosclerosis is regarded as a chronic inflammatory disease developingin response to injury in the vessel wall and it is characterized by the infiltration ofmononuclear lymphocytes into the intima, migration and proliferation of vascularsmooth muscle cells, and accumulation of extracellular matrix. Inflammationplays a key role in the development of atherosclerosis, which is caused byinteractions between genetic and environmental factors. Interleukin- 1? (IL-1?)has a critical role on regulation of proinflammation. It was reported that allelcarriage could increase the coronary artery disease risk. The aim the study was toassess the relationship between the IL-1? -889 C/T polymorphism and theatherosclerosis.Materials and Methods:The study population was composed of 117patients (Group I) and 117 healthy adults (Group II). Genomic DNA of case andcontrol was extracted from blood leukocytes using standard phenol-chloroformmethod. IL-1? genotype was determined using PCR (polymerase chain reaction) -RFLP (restriction fragment length polymorphism) assay. In addition, ILiv1?genotype were further confirmed by direct sequencing of randomly selectedsamples.Results:Group I78 male and 39 female individuals, 49 men and 68 womenin a Group IIcomposed of individuals. The average age of individuals in theGroup I 61.06, the average age of individuals in the Group II59.47 years old. TheGroup I43 and the control group were detected in 28 individuals with highcholesterol. 62 individuals in the Group Iand 51 individuals in the Group IIwassmoking. The Group I81 individuals with high blood pressure, 42 individuals withdiabetes, the Group II32 individuals with high blood pressure, diabetes was found41 individuals. In the atherosclerotic coronary artery patients of %54.70individuals carrying the CC genotype, %35.04 individuals carrying the CTgenotype and %10.25 individuals carrying the TT genotype constitutes. In thehealty control group, %59.82 individuals carrying the CC genotype, %30.76individuals carrying CT genotype and %9.40 individuals carrying TT genotype.IL-1? polymorphism of C allele frequency is %75.21 in the Group IIand %72.22in the Group I. T allele freguency distribution of %24.78 in the Group IIand%27.77 in the Group I.Conclusion: Those with coronary artery disease group between the GroupII age, sex distribution, hypertension and hypercholesterolemia were foundstatistically significant relationship. In coronary artery disease group T allelefrequency was higher than the Group II, but it was not statistically siginificant(p=0.462 OR=1.16; %95 Cl=0.77-1.76). Although, previous studies were reportedthat the IL-1? levels can be responsible for coronary pathologies, the ineffectivedetection of the genetical mutation suggests plazma levels can be affected withother regulatory mechanisms.