Ventilatöre bağlı hastalarda üç farklı bakım ürünü ile verilen ağız bakımının etkisinin incelenmesi
Analyzing the effect of oral care provided by three care products on the patients mechanical ventilated
- Tez No: 324395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖRSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ventilatör, ağız bakımı, bakteriyel üremeAmaç, Ventilator, oral care, bacterial growth
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, ventilatöre bağlı hastalarda üç farklı bakım ürünü ile verilen ağız bakımının etkisinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır.Yöntem: Araştırma, 15 Şubat 2012-18 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'ne kabul edilen, toplam 63 hasta ile gerçekleştirilen deneysel türde bir çalışmadır. Araştırma verileri, bireyi tanıtıcı bilgi formu ve oral mukoza risk değerlendirme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi S.P.S.S 16.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Ki-Kare, Kruskal-Wallis, Çift Yönlü Varyans analizi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır.Bulgular: Hastaların 21'i (%33,3) klorheksidin glukonat grubunu, 21'i (%33,3) flor jel grubunu ve 21'i (%33,3) konix grubunu oluşturmaktadır. Çalışmada üç farklı ağız bakım ürünü ile hastaların sosyodemografik özellikleri, ağız bakımına etki edebilecek bazı sağlık değişkenleri ile vital bulguları; laboratuar bulgularından CRP ve koloni sayıları ile apache ll skoru arasında bir ilişki saptanamadı (p>0.05).Çalışmamızda hastaların 53'ünün (%84,1) ağzında bakteri üremesi oldu. Hastaların yaşları arttıkça ağızdaki bakteriyel üremenin arttığı saptandı (p=0,024). Cinsiyet, takip eden klinik, yoğun bakıma gönderen servis, sigara içilmesi, kronik hastalık varlığı, son 10 gün içerisinde antibiyotik kullanımı, çürük diş, diş fırçalama alışkanlığı ve oral mukozal risk grupları ile ağızdaki bakteriyel üreme arasında bir fark bulunamadı (her biri için; p>0,05). Beşinci günde klorheksidin uygulanan hastaların ağzında bakteri üremesinin, flor jel ve konixe göre daha az olduğu saptandı (p=0,012).Sonuç: Ventilatöre bağlı hastalarda ağız bakımı, hemşirelik uygulamalarının önemli bir komponentidir. Çalışmamızda, ventilatöre bağlı hastalarda ağız bakımı uygulamasında klorheksidinin önemli bir yeri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research has been conducted to analyze the effect of the oral care provided by three separate care product on the mechanically ventilated patients.Method: This is an experimental study conducted on a total of 63 patients who have been admitted to Istanbul Medeniyet University Training and Research Hospital Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit in 15 February 2012-18 June 2012. The research data has been acquired using individual identifying information form and oral mucosal risk evaluation form. Ki-Kare, Kruskal-Wallis, Two Pair Variance Analysis and Wilcoxon test have been used for the statistical evaluation of the data.Result: 21 (33.3%) of the patients constitutes the chlorhexidine gluconate group, 21 (33.3%) of the patients constitutes the flour gel group, 21 (33.3%) of them constitute the konix group. No correlation between the sociodemographic features, certain health variables which may have an impact on oral care and vital symptoms of the patients; and between CRP and colony on one hand and apache II score on the other hand has been determined (p>0.05).It has been observed as a result of our study that there have been bacterial growth in the mouths of 53 (84.1%) of the patients. It has been determined that the bacterial growth in the mouth increases as the ages of the patients increase, too (p=0.024). No difference between gender, following up clinic, the service sending the patient to the intensive care, decayed tooth, the habit of brushing teeth, and oral mucosal risk groups on one hand and the bacterial growth in the mouth (p>0.05 for each). It has been determined that the bacterial growth in the mouths of the patients who are applied chlorhexidine is less compared to flour gel and konix at the fifth day (p=0,012).Conclusion: Oral care for mechanically ventilated patients is an important component of nursing practices. It has been found as a result of our study that chlorhexidine is important for oral care practice.