İki uçlu bozukluk hastalarında oksidatif metabolizmanın ve oksidatif DNA hasarının incelenmesi
Analiysis of oxidative metabolism and oxidative dna damage patients with bipolar disorder
- Tez No: 324405
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İki uçlu bozukluk, oksidatif stres, toplam antioksidan seviye, toplam oksidan seviye, oksidatif DNA hasarı, 8-hidroksideoksiguanozin, Bipolar disorder, oxidative stress, level of total antioxidant, level of total oxidant, oxidative DNA damage, 8-hydroxydeoxyguanosine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: İki uçlu bozukluğun patofizyolojisinde oksidatif stresin yol açtığı oksidatif metabolizmadaki bozuklukların rolüne ilişkin artan kanıtlar vardır. İki uçlu bozukluk hastalarının aktif ve ötimik dönemdeki oksidatif stres parametrelerinin karşılaştırıldığı çalışmalar kısıtlıdır. Bununla beraber yaptığımız literatür taramalarında iki uçlu bozukluk hastalarında oksidatif metabolizma ve oksidatif DNA hasarı düzeyini beraber inceleyen bir çalışma saptamadık. Bu çalışmada iki uçlu bozukluk hastalarında oksidatif metabolizma ve oksidatif DNA hasarını hastalığın aktif ve ötimik dönemlerinde incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Duygudurum Bozuklukları Birimi'nde takip edilen 40 aktif dönem ve 40 ötimik dönemde olan 80 iki uçlu bozukluk hastası ve 48 sağlıklı gönüllü alındı. Serum Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS), Toplam Oksidan Seviyesi (TOS) ölçümü, Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ve 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) düzeylerinin hesaplanması Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuarında yapıldı.Bulgular: İki uçlu bozukluk hastalarında TAS, TOS, OSİ ve 8-OHdG düzeyleri kontrollerden anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca hastalar aktif ve ötimik dönem olarak ayrı ayrı kontrol grubu ile kıyaslandığında her iki grupta TAS, TOS, OSİ ve 8-OHdG düzeyleri kontrollerden anlamlı olarak yüksek bulundu. Bununla beraber aktif dönem hastaları ile ötimik dönem hastaları arasında TOS, OSİ ve 8-OHdG düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmazken, aktif dönemde olan hastaların TAS düzeyleri ötimik dönemde olan hastalardan anlamlı olarak yüksek saptandı. İki uçlu bozukluk hastalarında TOS ve OSİ ile 8-OHdG arasında anlamlı pozitif korelasyon vardı.Tartışma: İki uçlu bozukluk hastalarında oksidanlar ve DNA hasarı yüksektir. Hastalığın aktif ile ötimik dönemi arasında oksidanlar ve DNA hasarı açısından fark olmaması hastalık belirtilerinin yatışmasına rağmen oksidatif stresin vücuda verdiği zararları ortaya koymaktadır. İki uçlu bozuklukta oksidatif metabolizma ve oksidatif DNA hasarı klinik incelemelerle daha geniş hasta gruplarında çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: There is increasing evidence for the role of oxidative metabolism caused by oxidative stress in the pathophysiology of bipolar disorder. The studies that compare oxidative stres parameters between active and euthymic patients with bipolar disorder are limited. However, in our literature search, we did not find any study examining oxidative metabolism and the level of oxidative DNA damage together in patients with bipolar disorder. In this study, we aimed to investigate oxidative metabolism and oxidative DNA damage in the periods of euthymic and active disease in patients with bipolar disorder.Method: In this study, 40 active and 40 euthymic period of disease of the 80 patients with bipolar disorder and 48 healthy volunteers were included in Gaziantep University Faculty of Medicine Department of Psychiatry Mood Disorders Unit. Measurement of the levels of serum total antioxidant (TAS) and serum total oxidant (TOS), Oxidative Stress Index (OSI), and 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) levels calculations was performed in the laboratory of Biochemistry at the University of Gaziantep.Resuslts: In patients with bipolar disorder, TAS, TOS, OSI, and 8-OHdG levels were significantly higher than controls. In addition, when patients in the active and euthymic period were compared with the control group separately, in both groups TAS, TOS, OSI, and 8-OHdG levels were significantly higher than controls. However, there was no significant difference in TOS, OSI, and 8-OHdG levels between patients in the active or euthymic period of disease, but TAS levels was significiantly higher in active period than euthymic period of disease. There was significiant positive correlation between TOS, OSI, and 8-OHdG levels in patients with bipolar disorder.Discussion: Oxidants and DNA damage are high in patient with bipolar disorder. No difference of the oxidants and DNA damage between the active and euthymic period of disease reveals that oxidative stress damages on the body although the symptoms of the disease to quiet down. Oxidative metabolism and oxidative DNA damage in bipolar disorder need clinical investigations in larger group of patients.