Prostat kanserli pelvik radyoterapi planlanan hastalarda bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans görüntülerinin çakıştırılmasının hedef hacimlerin tanımlanmasındaki katkısı
Definition of the pelvic structure in computerized tomograpy and magnetic resonanse imaging by using image fusion in radiotherapy planning for prostate cancer
- Tez No: 324404
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: MRG, MRI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Prostat Kanserli Pelvik Radyoterapi Planlanan Hastalarda BilgisayarlıTomografive Magnetik Rezonans Görüntülerinin Çakıştırılmasının Hedef HacimlerinTanımlanmasındaki KatkısıProstat kanseri Türkiye'de erkek cinsiyette 6. en sık görülen kanser tipidir.Kanser tipleri arasında küratif tedavi şansı olan bir türdür. Prostatektomi ve RT ilehastalarda küratif tedavi ve lokal kontrol oranları artmaktadır. Son yıllarda RTprostatektomiye cerrahi komplikasyonlarından sakınılması ve lokal kontroloranlarında farklılık olmaması nedeniyle alternatif tedavi şekli haline gelmiştir.Üç boyutlu konformal RT'nin kullanıma girmesi ve doz yükseltmeçalışmaları ile tedavi hacimlerinin tanımlanması daha önemli bir hal almıştır.Çünkü hedef hacmin en yüksek dozu alıp çevre kritik organların en az etkilenmesitedavi ve yan etkiler açısından önemlidir.Radyoterapi planlamada geometrik doğruluğu en iyi olduğu için BTkullanılmaktadır. Pelvis bölgesinde prostat ve çevre yapıları BT ile ayırt etmekoldukça zordur. Bu nedenle yumuşak doku çözünürlüğü fazla olan MRG alternatifbir görüntüleme olmuştur.Bu çalışmada 15 lokalize prostat kanserli hasta prosfektif olarakincelenmiştir ve RT planlamada BT-MR çakıştırma yapılarak prostat ve çevreyapıların tanımlanmasında farklılık olup olmayacağı araştırılmıştır.Hastalara BT ve MR çekimi yapıldıktan sonra görüntüler bilgisayarsisteminde otomatik olarak çakıştırılmıştır. Daha sonra prostat, SV, rektum, PBdokuları her iki görüntü üzerinden ayrı ayrı tanımlanmış ve çizimlerin deneyimlibir radyolog tarafından kontrolü yapılmıştır.Tanımlanan dokuların hacimsel değerleri, rektum-prostat, PB -apeks arasımesafe ve görüntü farklılıkları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Prostat(apeks, taban), rektum, PB gibi yapıların MRG ile daha iyi ayırt edildiğiizlenmiştir. SV hacmi istatistiksel anlamlı olarak en büyük T2 görüntüdeizlenmiştir. Rektum-prostat, PB-apeks arası mesafe yine MR görüntüler ile netseçilebilmiştir.Sonuç olarak lokalize prostat kanserli hastalarda RT volümtanımlamalarında uygun çekim koşulları sağlandığında MRG uygun bir yardımcıyöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Definition of the Pelvic Structure in Computerized Tomograpy and MagneticResonanse Imaging by Using Image Fusion in Radiotherapy Planning for ProstateCancerProstate cancer is the sixth common malignancy in Turkey. The maintreatment choices for men with clinically localized prostate cancer are radicalprostatectomy, external beam radiotherapy. Radiotherapy and prostatectomy arecuratively treatments and have high local control ratio.High-precision three dimensional conformal radiation therapy (3D-RT)using sophisticated computer-aided treatment planning, along with surgery, hasbeen accepted as standard therapy for localized prostate cancer. High doseconformal radiotherapy for prostate cancer increases local control. The success ofdose escalation depends on correct staging and target volume identification.Prostate is surrounded by several soft-tissue. Magnetic resonance imaging(MRI) has better soft-tissue resolution, and shows the interfaces more clearly.Fifteen consecutive patients with clinically localized prostate cancer wereprospectively evaluated with CT-MR fusion images. Our study was to assess theadvantage of CT?MRI image fusion and differenses for volume delination.Each patient underwent CT in the treatment position. MR imaging wasalso performed in the treatment position after to the CT. Both imagesautomatically matched in three dimensions. One radiation oncologist contouredthe prostate, SV, rectum, PB of all the patients referring to all the CT and MRimages. They checked by experienced radiologist.The mean delineated volumes of the prostate SV, rectum, PB analyzed.We found statistically significant difference between SV values. We showed thatMRI yields more contrast than CT when differentiating the prostate (apex, basis),rectum, PB. Prostate-Rectum and apex- PB distance identified clearly by MRI.Finally; MRI compere with CT appears to provide improved definition ofpelcic treatment volumes for prostate radiotherapy.