Semptomatik remisyonda olan ve olmayan şizoaffektif bozukluk hastalarında ürotensin 2 düzeylerinin oksidatif metabolizmanın ve oksidatif dna hasarının incelenmesi
The investigation of urotensin 2 level oxi̇dati̇ve metabolism and oxidative dna damage in schizoaffective patients in symptomatic remission and not in symptomatic remission
  1. Tez No: 377076
  2. Yazar: OSMAN HASAN TAHSİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizoaffektif bozukluk, Ürotensin 2, oksidatif DNA hasarı, oksidatif stres, Schizoaffective disorder, Urotensin 2, oxidative DNA damage, Oxidative stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada şizoaffektif bozukluk hastalarında oksidatif metabolizmayı oksidatif DNA hasarını ve ürotensin 2 düzeylerini semptomatik remisyonda olma ve olmama durumlarına göre incelemeyi amaçladık. Yöntem: DSM-IV TR' ye göre şizoaffektif bozukluk iki uçlu tip tanısı konulan remisyonda olan ve olmayan 27' şer toplam 54 hasta ile 27 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Serum total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), ürotensin 2 (UTS-2), 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri ölçümü ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplanması Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında TOS, OSİ, 8-OHdG düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmazken, şizoaffektif bozukluk hastalarının TAS ve UTS-2 düzeyleri kontrollere kıyasla anlamlı olarak düşük saptandı. Ayrıca semptomatik remisyonda olan ve olmayan şizoaffektif bozukluk hastalarının TAS ve UTS-2 değerleri ayrı ayrı kontrollere kıyasla düşük saptandı. Semptomatik remisyonda olan ve olmayan şizoaffektif bozukluk hastaları arasında TAS, TOS, OSİ, 8-OHdG ve UTS-2 düzeyleri açısından istatisksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Şizoaffektif bozukluk hastalarında antioksidan savunma sistemlerinde bozukluk vardır. İmmünolojik, hormonal, oksidatif sistemlere etkili olan UTS-2 ve antioksidan sistemlerdeki yetersizlik şizoaffektif bozukluk etiyopatogenizinde rol alıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to investigate oxidative metabolism, oxidative DNA damage and level of Urotensin 2 in schizoaffective patients according to the patients' conditions whether they are in symptomatic remission or not. Method: 54 patients with schizoaffective disorder according to DSM-IV-TR and 27 healthy volunteers were included. 27 of these schizoaffective disorder patients were in symptomatic remission and 27 of them were not. Serum 8-hydroxideoxiguanosine (8-OHdG), Total Antioxidant Level (TAS), Total Oxidant Level (TOS), Urotensin 2 Level (UTS-2) evaluation and Oxidative Stress Index (OSİ) calculation were conducted in Gaziantep University Biochemical Laboratory. Results: There were no significant differences between patient and control groups in terms of TOS, OSİ and 8-OHdG levels. TAS and UTS-2 levels of schizoaffective disorder patients were found to be significant lower than controls. In addition, TAS and UTS-2 levels were found to be lower in schizoaffective disorder patients who were both in symptomatic remission and not in symptomatic remission than control group. There were no significant differences between patients in symptomatic remission and not in symptomatic remission in terms of TOS, OSİ, TAS, UTS-2 and 8-OHdG levels. Conclusion: There is a defect in the antioxidant systems in shizoaffective disorder patients. UTS-2 which is important in immunological, endocrinological and oxidative systems and deficiency in antioxidant system might take a place in the ethyopatogenesis of schizoaffective disorder.