Nohutta (Cicer arietinum L.) hümik asit ve fosfor uygulamasının verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of humic acid and phosphorus applications on the yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L.)
  1. Tez No: 324448
  2. Yazar: BİLAL ELKATMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT TOĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, fosfor, hümik asit, verim, Chickpea, phosphorus, humic acid, yield
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, hümik asit ve farklı fosfor dozları uygulamalarının nohutta verim ve verim öğelerine etkisini belirlemek üzere 2011 yılında Bitlis'in Tatvan ilçesinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede nohuta üç farklı fosfor (0, 4 ve 8 kg/da) ve üç farklı hümik asit dozu (0, 30 ve 60 kg/da) uygulanarak verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, biyolojik verim, birim alandaki tane verimi, hasat indeksi, yüz tane ağırlığı, tanede protein oranı ve tanede fosfor içeriği incelenmiştir. Deneme sonucunda hümik asit ve fosfor dozlarının verim ve verim öğelerinde önemli artışlar sağladığı belirlenmiştir. En yüksek tane verimi, 138.5 kg/da ile 8 kg fosfor /da + 60 kg hümik asit/da uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine effects of different levels of humic acid and phosphorus on the yield and some yield components in chickpea in 2011 in village of Tatvan of Bitlis. The experiment was laid out in a factorial randomised block design with three replications. The doses were used phosphorus (0, 4 and 8 kg/da) and humic acid (0, 30 ve 60 kg/da) in this study. In the study were investigated the plant height, first pod height, branch number per plant, pod, seed number and per plant, seed number per pod, biological yield, seed yield per unit, harvest index, 100-seed weight, protein ratio and phosphorus content in seed. The results of the study indicated that humic acid and phosphorus applications increased significantly the seed yield and yield components. The highest seed yield was obtained from 8 kg phosphorus /da + 60 kg humic acid /da application as 138.5 kg/da.