Fizik öğretmen adaylarının kuantum mekaniği ile ilgili kavramsal anlama düzeylerinin araştırılması
Investigation of pre service physics teachers'conceptual understanding levels concerning quantum mechanics
  1. Tez No: 324454
  2. Yazar: SEVGİ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ SOYALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel Veri Analizi, Fenomenoloji, Kavramsal Anlama, Fizik Öğretmen Adayları, Kuantum Mekaniği, Qualitative data analysis, Phenomenology, Conceptual understanding, Pre-service Physics Teachers, Quantum Mechanics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı Fizik öğretmen adaylarının Kuantum Mekaniği ile ilgili kavramsal anlamalarını ve kavramsal anlama düzeylerini tespit etmektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ayrıntılı bilgi elde etmek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2010- 2011 eğitim-öğretim yılı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Fizik Eğitimi Anabilim Dalının 4. ve 5.sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklem kuantum mekaniğini öğrenim sürecinde ders olarak almıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme metodu kullanılarak veriler elde edilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji kullanılarak öğrencilerin kavramsal anlama düzeyleri tespit edilmiştir.Sonuç olarak, yapılan analizlerle öğrencilerin kuantum mekaniği ile ilgili kavramsal anlama biçimleri tespit edilmiştir. Bu araştırma fizik eğitimi alanında araştırma yapan araştırmacıların, bu kavramlara yönelik öğrencilerde ortaya çıkan düşünce biçimlerini daha ayrıntılı anlamalarını sağlayacaktır.Kuantum mekaniğinin kavramsal ve matematiksel zorluklarının giderilmesi için kavramsal anlamaların belirlenmesi yönünde çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to explore pre-service Physics teachers? conceptual understanding and conceptual understanding levels concerning quantum mechanics. For the purpose of the study to obtain detailed information, qualitative research method was used. The participants of the study were 4th and 5th grade preservice physics teachers from the Department of Physics Education Department of Secondary Science and Mathematics Education at Yüzüncü Yıl University who are studying at 4th and 5th class on the academic year of 2010-2011. In this research data was obtained using the semi-structured interview method. Students' conceptual understanding levels were determined using phenomenology which is a qualitative research design.As a result, the analysis has been identified students' conceptual understanding of quantum mechanics. The research will provide in the field of physics education researchers for these concepts to understand more detail emerging from thoughts of the students.To overcome the challenges of providing a conceptual understanding of quantum mechanics in the direction of mathematical studies should be performed.