Fındık bakteriyel yanıklık etmeni Xanthomonas arboricola pv. corylinanın Samsun ilinde yaygınlığının belirlenmesi
Determination of hazelnut bacterial blight Xanthomonas arboricola pv. corylina's incidence in Samsun province
- Tez No: 324527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN MURAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: fındık, bakteriyel yanıklık, tanı testleri, hazelnut, bacteriological blight, identifying tests
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma 2011 ? 2012 yılları arasında fındık bakteriyel yanıklık etmeni Xanthomonas arboricola pv. corylina'nın Samsun İli'ndeki yaygınlık durumunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bakteriyel izolatlar, biyokimyasal ve moleküler tanı yöntemlerine göre teşhis edilmiştir. Samsun fındık üretim alanlarından Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ondokuzmayıs, Tekkeköy, Atakum ilçelerinden toplam 24 izolat elde edilmiştir.Hastalık yaygınlık ve şiddeti sırasıyla Çarşamba'da % 21.25, % 8.48; Terme'de % 18.41, % 7.66; Salıpazarı'nda % 5.57, % 1.64; Ondokuzmayıs'ta % 27.37, % 13.71; Tekkeköy'de % 15.08, % 5.26; Atakum'da % 15.41, % 2.75 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study was performed to determine the status of the prevalence of hazelnut blight Xanthomonas arboricola pv. corylina in Samsun in 2011 - 2012. Bacterial isolates were identified according to biochemicals and molecular tests. Twenty four bacterial blight agents; Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ondokuzmayıs, Tekkeköy, Atakum were identified in hazelnut growing areas of Samsun Province.The disease incidence and severity was found to be in Çarşamba 21.25%, 8.48%; Terme 18.41%, 7.66%; Salıpazarı 5.57%, 1.64%; Ondokuzmayıs?ta 27.37%, 13.71%; Tekkeköy 15.08%, 5.26%; Atakum 15.41%, 2.75% respectively.