Yoğun olarak tüketilen bazı iştah üzerine etkili olan bitkilerde grelin-benzeri immünoreaktif maddelerin karakterizasyonu
Characterization of grelin-like immunoreactive substances in some rutinly consumed plants affecting appetite
  1. Tez No: 324568
  2. Yazar: KAMİL BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CALAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Grelin, ELISA, Grelin-benzeri maddeler, Bitki, İştah, Grelin, ELISA, Grelin-like substances, Plant, Appeptite
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, iştah üzerine etkili olduğu düşünülen ve yoğun olarak tüketilen Opuntia ficus-indica, Asparagus officinalis, Anethum graveolens, Brassica oleracea Capitata, Camellia sinensis, Zeo mays, Arabidopsis thaliana, Morus spp, Vitis vinifera ve Allium cepa bitkilerinde grelin-benzeri immünoreaktif maddeler belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada bitkilerden TCA/Aseton Fenol protokolüne göre protein izolasyonu yapıldı. Ayrıca bitkilerin hem PBS tamponu ve hem de QB tamponu ile ekstraksiyonları yapıldı. Farklı tamponlar kullanılarak elde edilen ekstraklarda grelin-benzeri immünoreaktif maddeler two-site sandwich ELISA yöntemi ile tarandı.Bitkisel ekstraklardaki protein miktarları PBS tamponu ile yapılan ekstraksiyonlarda 24,25-1,57 mg/mL arasında ve QB tamponu ile yapılan ekstraksiyonlarda 39,24-3,55 mg/mL arasında, fenol tamponu ile yapılan ekstraksiyonlarda 5,65-3,77 mg/mL arasında değerlere sahip oldukları belirlendi. ELISA yöntemi ile çalışılan tüm bitkiler, kullanılan tampon sistemine ve bitki türüne bağlı olarak farklı konsantrasyonlarda grelin-benzeri immünoreaktif maddeler ihtiva etmektedirler.Çalışılan tüm bitkiler içersinde Arabidopsis thaliana ve Asparagus officinalis türlerinde grelin-benzeri maddelerin seviyeleri diğerlerine göre düşük bulunurken, Anethum graveolens ve Camellia sinensis türlerinde ise diğerlerine göre daha yüksek miktarda grelin-benzeri maddeler ihtiva ettikleri belirlendi.Sonuç olarak, çalışmamızda grelin veya grelin-benzeri maddelerin hayvanlar aleminin yanı sıra bitkilerde de bulunması grelin hormonun evrensel bir hormon olduğunu güçlendirmektedir. Farklı seviyelerde grelin-benzeri maddeler ihtiva eden bitkiler, insanlarda ve hayvanlarda kilo denetimi üzerine etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to determine graline-like immunoreactive substances in the plants Opuntia ficus-indica, Asparagus officinalis, Anethum graveolens, Brassica oleracea Capitata , Camellia sinensis, Zeo mays, Arabidopsis thaliana, Morus spp, Vitis vinifera and Allium cepa which are effective on appetite and are counsumed intensely.In this study, protein isolation is done from the plants according to Phenol TCA/Asetone protocol. In addition to that, rough PBS buffer and QB buffer homogenates was obtained. Grelin-like immunoreactive substances in which the extracts are obtained by using different buffers were determined with assay two-site sandwich ELISA.Protein amounts in plant extracts were determined that values respectivly using in with PBS buffer from 24,25-1,57 mg/mL and using in with QB buffer from 39,24-3,55 mg/mL, using in with Phenol buffer 5,65-3,77 mg/mL. All plant which stugying in with ELISA different concentration grelin-like immunoreactive substances have contained depend on used buffer of system and variety of plants.In the studying all plats, Arabidopsis thaliana and Asparagus officinalis species in which grelin-like immunoreactive substances found to be lower than other plants. Anethum graveolens and Camellia sinensis species in which grelin-like immunoreactive substances found to be higher than others.As a result, the existence of grelin and grelin-like substances in both animal world and also plant world gives the idea that this greline hormon is universal. Plants contained different levels grelin-like substances suggest that may will expression on weight control in animal and human.