Yeni tiyofen içerikli 1,2,4-Triazol-3(5)-on türevlerinin sentezi,karakterizasyonu ve farmakolojik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of new thiophen containing 1,2,4-Triazole-3(5)-one derivatives, characterization and examine of pharmacological properties
- Tez No: 324614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyofen, 4-triazol-5-on, tiyosemikarbazit, triazol-tiol/tion, tiyodiazol, X-ray, Antioksidan, Antimikrobial aktivite, Thiophen, 4-triazole-3(5)-one, thiosemicarbazide, triazole-thiol/thion, thiodiazol, X-ray, antioxidant, antimicrobial activity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, orijinal nitelikte 11 adet tiyofen-1,2,4-triazol-3(5)-on içeren bileşiklerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentez çalışmasının ilk aşamasında, ester fonksiyonuna sahip Etil-2-(4-amino-5-okso-3-(tiyofen-2-ilmetil)-4,5-dihidro-1,2,4-triazol-1 il) asetat (19) bileşiği elde edilmiştir. Sentezlenen bu bileşiğinin (19), hidrazin hidrat ile reaksiyonundan anahtar bileşik niteliğindeki 2-(4-amino-5-okso-3-(tiyofen 2-ilmetil)-4,5-dihidro-1,2,4-triazol-1-il) aseto hidrazit (20) bileşiğine varılmıştır. İlgili anahtar bileşiğin, fenil/substitue fenil izotiyosyanatlarla reaksiyonundan 1-(2-(4-amino-5-okso-3-(tiyofen-2-ilmetil)-4,5-dihidro-1,2,4-triazol-1-il)asetil)-4-fenil/substituefenil tiyosemikarbazit bileşiklerinin sentezi gerçekleştirilmiştir (21a-d). Mevcut tiyosemikarbazit türevlerinin (21a-d) NaOH ile reaksiyonundan 4-amino-2-((4-(4-fenil/subtituefenil)-5-merkapto-4H-1,2,4-triazol-3-il)metil)-5-(tiyofen-2-ilmetil)-2H-1,2,4-triazol-3(4H)-on (22a-d) bileşiklerine varılmıştır. Çalışmanın son sentez aşamasında, bir tiyosemikarbazit türevi olan 1-(2-(4-amino-5-okso-3-(tiyofen-2-ilmetil)-4,5-dihidro-1,2,4-triazol-1-il)asetil)-4-(4-florofenil) tiyosemikarbazit ın (21c) H2SO4 ile reaksiyonu sonucu, 4-amino-2-((4-(4-florofenil)-5-merkapto-4H-1,2,4-triazol-3-il)metil)-5-(tiyofen-2-ilmetil)-2H-1,2,4-triazol-3(4H)-on (23) bileşiği sentezlenmiştir. Sentezlenen 19 ve 21c bileşiklerinin, X-ray verileri toplanmış ve bu verilerden elde edilen ortep ve diyagramlar bulgular kısmında sunulmuştur. Sentezlenen tüm bileşiklerin, antioksidan ve antimikrobial aktiviteleri test ettirilmiş, özellikle tiyosemikarbazit fonksiyonuna sahip 21 (a-d) bileşiklerinin yüksek etkide antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Orijinal nitelikteki, 11 adet bileşiğin yapı aydınlatılması FT-IR , ¹H-NMR , ¹³C-NMR (APT) ve LC/MS-MS spektroskopi yöntemleri kullanılarak yapılmış ve sentezlere ilişkin reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 11 orijinal compounds possessing thiophen-1,2,4-triazole-3(5)-on were synthesized. First step of this study, Ethyl-2-(4-amino-5-oxo-3-(thiophene-2-ylmethyl)-4,5-dihydro-1,2,4-triazole-1-yl) acetate (19) including ester group was obtained. 2-(4-amino-5-oxo-3-(thiophene-2-ylmethyl)-4,5-dihydro-1,2,4-triazole-1-yl)aceto hydrazide(20) named as key compound was performed by using hydrazite hydrat. The treatment of the key compound with various isothiocyanates gave 1-(2-(4-amino-5-oxo-3-(thiophene-2-ylmethyl)-4,5-dihydro-1,2,4-triazole-1-yl)acetyl)-4-substituephenyl thiosemicarbazides (21a-d). The basic treatment of the thiosemicarbazides (21a-d), afforded 4-amino-2-((5-mercapto-4-substitue phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-yl)methyl)-5-(thiophene-2-ylmethyl)-2H-1,2,4-triazole-3(4H)ones 5a-d. In the last step of this study, 4-amino-2-((5-(4-florophenylamino)-1,3,4-thiodiazol-2-yl)methyl)-5-(thiophen-2-ylmethyl)-2H-1,2,4-triazole-3(4H)-on was obtained in acidic media via the formation of 1-(2-(4-amino-5-oxo-3-(thiophen-2-ylmethyl)-4,5-dihydro-1,2,4-triazole-1-yl)acetyl)-4-(4-florophenyl) thiosemicarbazite (21c). X-ray data of 19 and 21d compounds was collected and ortep and diagram were presented in the finding section. All compounds were investigated for antioxidant and antimicrobial activity. 21(a-d) compounds involving thiosemicarbazite group were showed highly antioxidant and antimicrobial activity. The structure of 11 new compounds synthesized in this study were analyzed by IR, 1H-NMR, 13C-NMR, MS spectroscopy and reaction mechanisms were proposed for the general methods established in the study.