Betonarme binaların tasarımına ilişkin temel ilkeler ve betonarme bir konutun yürürlükte bulunan yönetmeliklere göre tasarımı
Basic principles related to designing of reinforced concrete buildings and designing of a reinforced concrete building based on regulations in effect
  1. Tez No: 324633
  2. Yazar: NEŞAT CAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Düzensizlikler, Bina tasarımı, Geçerli yönetmelikler, Reinforced concrete, Irregularities, Design of building, Valid regulations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bilindiği gibi betonarme yapı tasarımlarının yürürlükte bulunan yönetmeliklerine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Durum böyle olunca, yeni hüküm ve öneriler içeren bu yönetmeliklerin doğru olarak uygulanmasında birtakım kuşkular ve güçlükler bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, betonarme bina türü yapıların günümüzde geçerli olan yönetmeliklere uygun olarak tasarımı için gerekli olan bilgilerin öz olarak derlenmesinden sonra bu bilgileri örnek olarak seçilen 3. derece deprem bölgesinde inşa edilecek olan 6 katlı betonarme bir konutun tasarımına uygulayarak bir takım sonuç ve önerilere varmaktan ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde betonarme binaların tasarımına ilişkin genel bilgiler verilmiştir. Bu bölümde betonarme taşıyıcı sistem çeşitleri, yapısal düzensizlikler, deprem hesabı, yapılara etkiyen yükler, betonarme döşemelere, kirişlere, kolonlara, perdelere, temellere ve merdivenlere ilişkin genel bilgiler özetlenmiştir. İkinci bölümde, birinci bölümde verilen bilgiler ve yapılan açıklamalar yardımıyla örnek olarak seçilen betonarme bir binanın tasarımı yapılmakta ve elde edilen bulgular, çizelgeler olarak verilmektedir. Üçüncü bölümde ise sonuç ve öneriler üzerinde durulmakta ve bu son bölümü kaynaklar dizini ile yazarın özgeçmişi izlemektedir. Bu çalışma betonarme binaların tasarımında yürürlükte bulunan yönetmelik koşullarını sağlamak ve işlem adımlarının yinelenmesini azaltmak için bina taşıyıcı sisteminin seçiminde özellikle düşey taşıyıcıların düzeninin, simetrikliğinin, plan ve yükseklik üzerindeki süreksizliğinin son derece önemli olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As being known, designing of reinforced concrete structure must be done according to the regulations. In this case there are some doubts and complicacies in the right applications of these regulations including new judgments and suggestions.The basic purpose of this work are to collect the necessary knowledge for designing of a reinforced concrete buildings according to the valid regulations and to obtain some results and suggestions by applying these knowledge to designing of a sixth story reinforced concrete building in region of third degree earthquake zone. For this purpose the prepared work includes three chapters. In the first chapter, the general knowledge in designing of a reinforced concrete building is given. In this chapter general knowledge related to the types of structural systems, structural irregularities, calculations of earthquake, load applied to the buildings and reinforced concrete slabs, beams, shear walls, foundations and staircases is summarizied. In the second chapter, an example reinforced concrete designing of an example reinforced concrete building was done by helping of knowledge and explanations done in the first chapter and the obtained results are given some tables. In third chapter the results and suggestions are given and in the last chapter, references and curriculum vitae of the author are given.This work reveal that in the selection of buildings structural system, especially for vertical structurals arraied the symmetry, plan and discontunity on the height are very important to decrease the reputation of calculations and to provide the condtions of the valid regulations.