Kuru incir kurdu, Ephestia (Cadra) Cautella'nın bakteriyal mücadele etmeninin araştırılması
Determination of bacterial control agents of almond moth, Ephestia (Cadra) Cautella
- Tez No: 324640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM SEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, Bakteriyal flora, Ephestia cautella, Mikrobiyal mücadele, Bacillus thuringiensis, Bacterial flora, Ephestia cautella, microbial control
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kuru incir kurdu, Ephestia cautella (Lepidoptera: Pyralidae), kurutulmuş meyvelerin ve diğer depolanabilir ürünlerin en önemli zararlılarından biridir. Kuru incir kurdu, ülkemizde ve tüm dünyada geniş yayılış gösteren polifag bir zararlıdır. Larvaları kuru incirin ağaç, sergi ve depo dönemlerinde ciddi zararlara neden olur. Zararlıyla mücadelede çeşitli kültürel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılmasına rağmen, zararlının etkisi halen önemli bir şekilde ülkemizde ve tüm dünyada devam etmektedir. Mikrobiyal etmenlerin zararlıyla mücadelede kullanılmasına yönelik yapılan bu çalışmada, ilk olarak zararlıdan 13 adet bakteriyal izolat elde edildi ve bu izolatların morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler özellikleri belirlendi. Bu özelliklere göre Ephestia cautella'dan belirlenen izolatlar, Serratia sp. (Eca1, Eca3 ve Eca11), Bacillus thuringiensis (Eca2, Eca4, Eca6, Eca7, Eca8, Eca9, Eca10, Eca12 ve Eca13) ve B. axarquensis (Eca5) olarak tanımlandı. Bu izolatların insektisidal aktivitesi depolarda ciddi zararlara sebep olan Lepidoptera grubuna ait 3 böcek türüne karşı test edildi. Test sonuçlarına göre 3. instar E. cautella ve Plodia interpunctella larvaları üzerinde en yüksek insektisidal aktivite Eca9 nolu izolat tarafından sırasıyla % 57 ve % 100 oranıyla, 3. instar E. kuehniella larvaları üzerinde ise en yüksek etki Eca3 ve Eca10 nolu izolatlar tarafından % 100 oranıyla oluşturuldu. Bu sonuçlara göre Eca9, Eca3 ve Eca10 numaralı izolatların, lepidopteran depo zararlılarının kontrolü için potansiyel bir biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Almond moth, Ephestia cautella (Lepidoptera: Pyralidae) is one of the most serious pests of dried fruits and other stored products. Almond moth is polyphagous pest which is widespread in all over the world and our country. Larvae of almond moth cause serious damages on tree, warehouse and threshing floor of drying fig. Although various cultural, chemical and biological methods are being used to control this pest, its damage still continious effectively all over the world and our country. In order to find a significant microbial control agent against this pest, first of all, we determined 13 bacterial isolates and identified these isolates based on morphological, physiological, biochemical and molecular characteristics. According to these characteristics were identified as Serratia sp. (Eca1, Eca3 and Eca11), Bacillus thuringiensis (Eca2, Eca4, Eca6, Eca7, Eca8, Eca9, Eca10, Eca12, Eca13) and Bacillus axarquensis (Eca5). The insecticidal activities of these isolates were performed against three insect species from Lepidoptera group which cause serious damages in warehouses. The highest insecticidal activity is 57 % for Eca9 isolate on the 3th instar larvae of E. cautella, 100 % for Eca9 isolate on the 3th instar larvae of Plodia interpunctella and % 100 for Eca10 and Eca3 isolate on the 3th instar larvae of E. kuehniella. Results indicate that Eca9, Eca3 and Eca10 isolates may be valuable as potential biological control agents for the control of warehouse pests.