Cam mozaik matris operatörü tasarım ve prototiplenmesi
Design and prototyping of glass mosaic matrix operators
  1. Tez No: 324680
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mozaik, esnek üretim, matris operatörü, Mosaic, flexible production, the matrix operator
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Cam mozaik, dış ve iç mekânlarda mimari açıdan zengin, güzel, zevkli görünüm sağlamak amacı için kullanılan dekoratif ve fonksiyonel bir kaplama malzemesidir. Antik çağlardan beri kullanılan mozaiklerin kullanım alanları yapı malzemeleri sektörünün gelişimi ile yaygınlaşmaktadır. Mozaikler; konut, otel, hamam, kafe, restaurant, park, sinema ve tiyatro ve alışveriş merkezleri gibi yapıların iç ve dış cephelerinde zemin ve duvarlarında yaygın olarak kullanılır. Yapılarda kullanılan mozaik karolar renkleri ve derinlikleri bakımından bir mekanın kişiselleştirilmesinde büyük payı vardır.Cam mozaik karo üretiminde maliyeti arttıran en büyük etken işçiliktir. Kalifiye işçi yetiştirmek belli bir zaman almakla beraber yaygın bir sektör olmadığı için yetişmiş işçi bulmak mümkün olmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı işçiliğin öğrenilmesi süresince üretimdeki hata payı yüksek olmakta ve bu da maliyeti arttırmaktadır.Günümüzde üretim sistemleri hızla esnek üretim sistemlerine dönüşmektedir. Küresel rekabet için bu üretim işlemleri teknoloji kullanılarak ekonomik, daha fonksiyonlu ve kısa zamanda gerçekleştirilmektedir. Üstelik esnek üretim sistemlerinde zamanla sistemde değişiklik ortaya çıktığında yan donanımlar ekleyerek yeni üretim şartlarına uyum sağlanabilmektedir.Bu çalışmada; binlerce yıldır insan eli ile gerçekleştirilen mozaik dizme işlemi cam mozaikler için esnek bir üretim sistemi geliştirilmiştir. Mozaik desenlerinin dizilmesi için iki eksenli bir tezgâh (matris) ve dizme sistemi (operatör) tasarlanmış ve imal edilmiştir. Mozaik desen geometrisine ait bilgiler 2 boyutlu bir grafik yazılımından bmp/jpeg formatı ile alınmaktadır. Matlab (MATrix LABoratory) programlama dili ile geliştirilen bir yazılımla renk kartuşlarındaki cam/seramik mozaiklerin mozaik deseni içindeki konumlandırmaları yapılmaktadır. Üretilen G ve M kodları Mach III yazılımına transfer edilerek cihaz dizme işlemini gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Glass mosaic, exterior and interior spaces architecturally rich, beautiful, tasteful look decorative and functional coating material used for the purpose. Since ancient times, the building materials industry with the development of the fields used in the widespread use of mosaics. Mosaics, residential, hotel, bath, cafe, restaurant, park, cinema and theater, and shopping centers, such as the floor and walls of the structures are widely used in interior and exterior facades. Mosaic tiles for use in terms of the depth of colors and has a great role to personalize a space.Glass mosaic tile workmanship most important factor in increasing the cost of production. Take the time to train skilled workers with a particular sector, there is a common finding qualified workers is not possible. For these reasons, craftsmanship learned that during the production costs are high, and increases the margin of error.Nowadays, flexible production systems, production systems becomes rapidly. Production processes using this technology to compete in the global economy, high quality and are carried out as soon as possible. Moreover, over time, changes to the system occurs in flexible manufacturing systems adapt themselves to the new production can be achieved by adding peripherals.In this study, carried out for thousands of years by human hand mosaic glass mosaics marshaling process has been developed for the flexible production system. Arranged in mosaic patterns for the two-axis counter (matrix) and the alignment system (operator) has been designed and manufactured. Information about the geometry of two-dimensional graphics software mosaic pattern bmp / jpeg format is. Matlab (Matrix Laboratory) is a software programming language developed by the color cartridges glass / ceramic mosaics mosaic pattern made in the positioning. Mach III G and M codes produced in software process are transferred to the device performs imposition.