Beden eğitimi dersi için hazırlanan tutum ölçeğinin psikometrik kuramlar açısından incelenmesi
An investigation of attitude scale measuring students? attitudes toward physical education trough psychometric theories
  1. Tez No: 324831
  2. Yazar: MEHMET KARAKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZEL TAVŞANCIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Egitimi, Örtük Özellikler Kuramı, Klasik TestKuramı, Physical Education, Item Response Theory, Classical TestTheory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmanın amacı Klasik Test Kuramı ve Örtük ÖzelliklerKuramı'nın psikometrik özelliklerinin lkögretim 6-7-8. sınıf ögrencilerinBeden Egitimi'ne yönelik tutumlarını ölçen bir tutum ölçegi gelistirmeçalısması kapsamında incelemek ve karsılastırmaktır. Çalısmanın amacınaulasmak üzere ölçek maddelerinin hazırlanmasında ögrencilerin yazdıgıkompozisyonlardan ve ilgili alanyazından faydalanılmıstır. Hazırlanan ellimaddelik Beden Egitimi tutum ölçegi 787 (390 erkek, 397 kız) ilkögretim 6-7-8. sınıf ögrencilerine uygulanmıs ve madde analizine tabi tutulmustur.Elli maddelik beden egitimine yönelik tutum ölçeginin denemeuygulaması sonucunda elde edilen verilere Klasik Test Kuramıçerçevesinde korelasyona dayalı analiz ve iç tutarlılık ölçütüne dayalı analizteknikleri kullanılarak madde analizleri yapılmıstır. Örtük Özellikler Kuramıçerçevesinde ise Asamalı Tepki Modeli (ATM) kullanılarak madde analizleriyapılmıstır. Kullanılan üç yöntem için ortak madde oranı belirlenmistir. Buoran yaklasık %94'tür.Üç farklı yöntem ile elde edilen ortak otuz maddeden olusan asılölçek 426 ögrenciye tekrar uygulanmıs ve madde parametrelerikarsılastırılmıstır.Yapılan analizler çerçevesinde Klasik Test Kuramı ve ÖrtükÖzellikler Kuramı'nın psikometrik özelliklerinin benzerlikler gösterdigi veölçek gelistirme çalısmalarında her iki kuramdan birisinin kullanılabilecegisonucuna ulasılmıstır. Buna ek olarak test gelistirme çalısmalarında maddeve ölçek hakkında daha fazla bilgi isteyen arastırmacılar için Örtük ÖzelliklerKuramı'nın tercih edilebilecegi bulgusuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare psychometric properties ofClassical Test Theory and Item Response Theory within an Access todevelop an Attitude Scale measuring 6-7-8 grade students? attitudes towardPhysical Education. In order to develop a first item pool, students wereasked to write a paragraph that describe their thought about PhysicalEducation. Also literature review contrubute the formation of first item pool.At the end of item formation, 50 item (25 positive, 25 negative sentences)were selected for attitude scale. Fifty item scale was applied to 787 6-7-8grade students (390 male, 397 female) to collect data.In order to reach the purpose of the study after the first application ofthe prepared form, correlation based analiysis, internal consistency basedanalysis and Graded Response Model were used to analize items. After thisprocess number of common items were determined as approcsimately %94.The last form of attitude scale consisting 30 common items were reappliedto students and data were gathered through this process and itemparameters were compared via Classical Test Theory and Item ResponseTheory.The results of this study showed that in the development of attitudescales, bouth Item Response Theory and Classical Test Theory could beused as a proper method of item analysis and selection of items. ItemResponse Theory could be used as a proper method because in this methodresearchers can get more information about test and person.