Acil serviste elde edilen negatif ve pozitif direkt radyoloji imajlarının önkol ve el bilek kırıklarının tanısında etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of forearm and wrist fractures by negative and pozitive radiological images obtained in emergency medicine
  1. Tez No: 324850
  2. Yazar: TAYFUN TÜRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık, x-ray, inverse görüntüleme, Fracture, inverse imaging, x-ray
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Kırıkların tanısının konulmasında anamnez ve fizik muayenenin yanında radyolojik görüntüleme yöntemleri çok önemlidir. Genellikle düz grafiler tanıda yardımcı olmaktadır. Dijital görüntüleme yöntemleri radyolojinin birçok alanında önem kazanmaktadır. Görüntünün çözünürlük özelliklerinde ve kontrastında değişiklik yaparak tanısal performans yükseltilebilmektedir. Bu amaçla negatif (inverse) imaj görüntüleme tekniği de kullanılmaktadır. Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız inverse görüntünün tanıya katkısını değerlendirmektir.Gereç ve yöntemler: Acil serviste çalışan doktorlara daha önce belirlenmiş 35 patolojik, 15 normal grafinin önce pozitif imaj görüntüleri daha sonra da pozitif + negatif görüntüleri 15 gün ara ile gösterilerek patoloji olup olmadığının tespiti istendi. Verilen cevaplar değerlendirilerek sorulara verilen cevaplar, spesifite, sensitivite, pozitif ve negatif LR, pozitif ve negatif prediktif değerler hesaplandı ve veriler kikare testi ile karşılaştırıldı.Bulgular: Pozitif görüntülemede % 82,25 doğru tanı mevcut iken pozitif ve negatif imaj aynı anda incelendiğinde %80,12 doğru tanı mevcuttu. Her iki inceleme yönteminin karşılaştırılmasında, sensitivite % 78,57 ? 85 aralığında, spesifite % 68,31 ? 86,67 aralığında, LR+ 2,68 ? 5,95 aralığında, LR ? 0,22 ? 0,29 aralığında, pozitif prediktif değer % 86,23 ? 93,70 aralığında, negatif prediktif değer % 59,46 ? 66,13 aralığında, bulundu. Pozitif + negatif İmaj görüntüleme için sensitivite %78,87 ? 82 aralığında, spesifite % 56,67 ? 85 aralığında, LR+ 1,88 ? 5,47 aralığında, LR- 0,21 ? 0,33 aralığında, pozitif prediktif değer %81,43 ? 93,18 aralığında, negatif prediktif değer % 55,88 ? 65,38 aralığında bulundu. İki grup arasında sensitivite, pozitif ve negatif prediktif değerler açısından fark tespit edilmezken spesifite açısından iki grup arasında fark mevcut olup tek başına pozitif görüntülemenin spesifitesi daha yüksek bulunmuştur (p:0,001) .Sonuç: Grafilerin kontrastını değiştirerek kullanılan negatif imaj görüntülemenin el bileği ve önkol kırıklarının tanısında ek katkısının olmadığı, tek başına uygun pozisyonda çekilen normal grafilerin yeterli olabileceği kanısına varılmıştır. Fakat çalışmaya alınan katılımcı sayısı ve grafi sayısının az olması nedeniyle daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Besides history and physical examination in the diagnosis of fractures radiological imaging techniques has very important part. The decision of choice is the plain radiography. Digital imaging techniques is important in many areas of radiology. Diagnostic image quality and diagnostic performance can be increased by modifying the properties of the image resolution. For this purpose, the negative (inverse) imaging technique used in image. Our goal in doing this work was to evaluate the diagnostic yield of inverse imageMaterials and methods: Physicians of the emergency medicine are tested by designated 35 pathological and 15 normal radiographs. The test was made twice after fifteen days. In the first test standart pozitive dgital images ara shown to them. Fifteen days later both poizitive and negative digital images are examined by the physicians. Answers given to questions evaluated and specificity, sensitivity, positive and negative LR, positive and negative predictive values were calculated and the data were compared with chi-square testResults: The correct diagnosis was present in 82.25% positive imaging, positive and negative images are analyzed at the same time the correct diagnosis had 80.12%. Comparison of the two inspection methods, 78,57 ? 85 % sensitivity and positive image for viewing, 68,31 ? 86,67 % specificity, LR + 2,68 ? 5,95, LR - 0,22 ? 0,29, positive predictive value 86,23 ? 93,70 %, negative predictive value 59,46 ? 66,13 %. 78,87 ? 82 % sensitivity for imaging positive + negative image, 56,67 ? 85 % specificity, LR + 1,88 ? 5,47, LR- 0,21 ? 0,33, positive predictive value 81,43 ? 93,18%, negative predictive value 55,88 ? 65,38% are found. The sensitivity between the two groups, the difference was not established in terms of positive and negative predictive values, the difference between the two groups in terms of specificity is a single positive imaging specificity was higher than the present (p: 0.001)Conclusion: The graphics used in changing the negative image of the contrast imaging in the diagnosis of wrist and forearm fractures has not contributed an additional, normal radiographs taken alone may be adequate concluded that the appropriate position. However, due to the small number of X-ray study and the number of participants, more studies are needed.