Doku yapıştırıcı ile kaplanan meşlerin onlay yerleştirilen tavşanlarda yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Tissue adhesive material coated meshes in rabbits; effects on wound healing using onlay technique
- Tez No: 324892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİF ZEYBEK, DOÇ. DR. NAİL ERSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deneysel İnsizyonel Herni, Yara İyileşmesi, Experimental incisional hernia, Wound healing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızın amacı, tavşanlarda insizyonel herni tabanına serilen geniş porlu lightweight (LW) ve küçük porlu heavyweight (HW) meşlerin doku yapıştırıcı ile kaplanması ve kaplanmamasının, yara iyileşmesi üzerine etkilerini histopatolojik olarak değerlendirmektir.Çalışmada 35 adet New Zelland türü tavşan kullanılmıştır. Tavşanlarda orta hat defekti oluşturulmuş ve gruplara göre bu defektler onarılarak onarım alanının üzerine Heavyweight (HW) ve Lightweight (LW) olmak üzere farklı iki meş konulmuştur. Her bir meşin bir grubu sütürle tespit edilip operasyon sonlandırılırken diğer grubun üzeri doku yapıştırıcı ile kaplanarak işlem sonlandırılmıştır. Ameliyatın 90 gün sonrasında tavşanlar tekrar ameliyata alınarak meş ve altındaki dokudan tam kat örnek alınmış ve GATA Patoloji AD. laboratuarında histopatolojik incelemeye tabi tutulmuştur.Histopatolojik inceleme American Society for Testing and Materials (ASTM) değerlendirme skalasına göre yapılarak her bir denek için bir Ortalama Doku Cevabı (ODC) sonucu alınmıştır. Gruplar istatistiksel olarak anlamlılık açısından birbiri ile kıyaslanmıştır.Sonuç olarak doku yapıştırıcı ile kaplanmayan HW ve LW meşler kıyaslandığında HW meşin dokudaki inflamatuar yanıtının anlamlı bir şekilde fazla olduğu görülmüş; HW meş doku yapıştırıcı ile kaplandığında inflamatuar yanıt ve ODC değerinde anlamlı artış olmamıştır. LW meşin kaplamasız kullanıldığında HW meşe göre ODC cevabı düşükken, LW meş kaplandığında kaplamasız LW meşe, kaplamasız HW meşe ve kaplamalı HW meşe göre ODC skorunun anlamlı bir şekilde arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the histopathological effects of mesh coating with tissue adhesive material (TAM) on wound healing in rabbits operated for incisional hernia.In this study, we used 35 New Zelland type rabbits. Midline defects were created in order to simulate incisional hernia and repaired with two different types of meshes (Heavyweight vs. Lightweight). Every mesh group were further divided in to two groups depending on the mesh fixation method (suture vs. tissue adhesive material). The rabbits were re-operated and fullthickness samples were histopathologically examined in GMMA Pathology Department Laboratories, 90 days postoperatively.American Society for Testing and Materials (ASTM) scales were used to score the inflammatory response to these meshes. Mean overall response (MOR) scores were calculated and statistically significant differences were examined.In the non-TAM group, histopathological examination of specimens revealed significantly higher inflammatory response to HW meshes when compared to LW meshes. However, the inflammatory response and MOR values were not significantly higher when HW meshes were fixated with TAM. Suprisingly; LW meshes covered with TAM led to a significantly higher inflammatory response and MOR values when compared to TAM covered HW meshes, non-TAM LW meshes and non-TAM HW meshes.Consequently; HW meshes in the routine surgical practice create a higher inflammatory response when fixated with suture materials, however TAM leads to a higher inflammatory response itself and when combined with LW meshes this response is higher than HW meshes.