İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi ders, çalışma ve kılavuz kitaplarının beş zihin modeli açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the student's books, workbooks and the teacher's books of svience and technology lesson in primary schools according to five mind models
- Tez No: 325162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜNKAR KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beş Zihin Modeli, Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı, Five Mind Model, Curriculum of Science and Technology Course
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı İlköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğrenci Ders Kitabı, Çalışma Kitabı ve Öğretmen Kılavuz Kitapları' nda yer alan etkinliklerin Beş Zihin Modeli'nde yer alan zihin tiplerini geliştirmeye yönelik olması açısından incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden ?Betimsel Analiz?in kullanıldığı bu çalışma 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim ikinci kademe altıncı sınıflarda kullanılan öğrenci ders ve çalışma kitapları ile öğretmen kılavuz kitabı üzerinde gerçekleştirilmiştir.Çalışmada yeni Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı'nda kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı' nca hazırlanan 6. sınıf Öğrenci Ders Kitabı, Öğrenci Çalışma Kitabı ve Öğretmen Kılavuz Kitabı olmak üzere üç adet kitap incelenmiştir. Beş zihin modelini ve alt boyutlarını (disiplin, sentez, yaratıcı, saygı ve etik zihinleri) temsil edecek ölçütler ve bu ölçütlerin ders kitaplarında tespitini sağlayacak maddeler belirlenmiştir. Hazırlanan ölçek ile söz konusu kitaplarda bulunan 285 adet etkinlik, beş zihin modelinde belirtilen zihin tiplerine göre etkinliğin yokladığı özellik dikkate alınarak tek tek incelenmiş ve hangi zihin tipine hitap ettiği belirlenmiştir. Toplam etkinlik sayısı üzerinden yüzde ve frekans değerleri hesaplanarak veriler analiz edilmiştir.Tüm bu incelemeler sonunda adı geçen kitaplarda, her ünitede tüm zihin tiplerini geliştirmeye yönelik etkinliklerin bulunmadığı, bir zihin tipini geliştirmeye yönelik etkinlikler yüksek oranda yer alırken, bazı kitaplarda bazı zihin tiplerinin ihmal edildiği ya da hiç yer verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Primary purpose of this study is to examine the activities in the 6th Grade Science and Technology Course Student Course Book, Workbook and Teachers' Guide Books according to the mind types of Five Mind Model. Used Being one of Qualitative research methods,“Descriptive Analysis”for this study, conduct with the secondary school 6 classes student and work Books and teachers' guide book in the academic year 2011-2012.In this study three books; 6th grade Student Coursebook, Student Workbook and Teachers Guide Book which have been made by the Ministry of Education, Board of Education in order to be used in the curriculum of new Science and Technology course have been examined. The Criteria which will represent Five Minds Model and sub-dimensions (discipline, synthesis, creativity, respect and ethical minds) and guidelines to provide the determination of these criteria have been determined. With the scale, of the relevant books and 285 activities from the relevant books have been examined one by one according to the mind types by taking the target feature of the activity into consideration. The data were analyzed by calculating the percentages and frequency values over activity number.After all those investigations of the relevant books, it has been determined that there are not activities to develop all mind types in each unit; while there is a high proportion of activities to develop a certain mind type, some certain mind types are either neglected or totally omitted in some books.