İlköğretim fen ve teknoloji eğitiminde disiplinlerarası tematik öğretim yaklaşımının öğrencilerin öğrenme ürünleri üzerine etkisi
Analyse the effects of interdisciplinary teaching approach on the students? learning outcome.
- Tez No: 325163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜNKAR KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası tematik öğretim, Fen ve Teknoloji dersi öğretimprogramı, The thematic interdisciplinary teaching, Curriculum of Science andTechnology Course
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Disiplinlerarası tematik öğretme yaklaşımının öğrencilerin öğrenme ürünlerine etkisinin incelendiği bu araştırmada yaklaşım eğitim programının öğeleri olan hedefler, eğitim durumları, içerik ve değerlendirmeyi temel alarak literatür taraması ile incelenmiştir. Bu yaklaşımın uygulama aşaması öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür.Araştırma 2009?2010 öğretim yılında Antalya ili Muratpaşa İlçesinde yer alan özel bir ilköğretim okulunun toplam 84 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrenciler üst sosyo-ekonomik düzeyde yer alan grubu temsil etmektedir. Çalışmada Akademik Başarı Testi (ABT) , Fen Tutum Ölçeği ve odak grup görüşme formu kullanılmıştır.ABT araştırmacı tarafından öğrencilerin vücudumuzdaki sistemler ünitesindeki başarılarını değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Vücudumuzdaki sistemler ünitesinin Sindirim Sistemi alt başlığını kapsamaktadır. Hazırlanan testin kapsam geçerliliği ünite kazanımları dikkate alınarak sağlanmaya çalışılmıştır.Fen tutum ölçeği çalışmada öğrencilerin fen ve teknoloji dersi hakkındaki düşüncelerini ölçmeye yönelik kullanılmıştır. Ölçek 16 maddeden oluşmaktadır. Ölçek güvenirlik ve faktör analizi çalışması için 128 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.83 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse the effects of interdisciplinary teaching approach on the students? learning outcome. It is surveyed through literature scanning taking the educational levels, content and assessment of approach education program as basis. The process of application of this approach is carried out by using the pretest - posttest control groups as experimental models.The research consists of 84 students attending a private primary school located in Muratpaşa district in Antalya in 2009-2010. The students represent a group involved in high socio-economic level. In the research Academic Achivement Test (AAT) and Science Attitude Scale are used.AAt is developed to assess the achievement of students in ?Systems in Body? chapter. It covers the subtitle ?Digestion System? of the chapter in question. The scope validity of the prepared test was provided by taking the chapter acquisition into consideration.In this study Science Attitude Scale is used to measure the conception of students regarding Science and Technology subject. The scale consists of 16 items and was applied to 128 students in terms of scale reliability and factor analysis. The reliability coefficient is obtained as 0.83.