Performance assessment systems and a study at Land Forces
Performans değerlendirme sistemleri ve Kara Kuvvetlerinde bir araştırma
  1. Tez No: 325189
  2. Yazar: EBRU ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Performans Değerlendirme Yöntemleri, Performance, Performance Assessment, Performance Assessment Methods
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma; Kara Kuvvetleri'nde uygulanan performans değerlendirme sistemine ilişkin askeri personelin görüşlerini ve beklentilerini belirlemek ve bu görüş ve beklentilerin askeri personelin tanımlayıcı özeliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 30 Ağustos 2010-30 Ağustos 2011 tarihleri arasında Tuzla'da görev yapan 100 askeri personele uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan askeri personelin tanımlayıcı özeliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans tanımlayıcı istatistiklerinden, askeri personelin mevcut uygulanan performans değerlendirme sistemine ilişkin görüşlerinin ve olmasını istedikleri performans değerlendirme sistemine ilişkin beklentilerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır.Askeri personelin mevcut uygulanan performans değerlendirme sistemine ilişkin görüşleri ile ve olmasını istedikleri performans değerlendirme sistemine ilişkin beklentileri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, personelin performans değerlendirme sistemine ilişkin görüş ve beklentilerinin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşmasını incelenmesinde ise t testi, tek yönlü Anova testi ve tukey testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; askeri personelin mevcut kara kuvvetlerinde uygulanan performans değerlendirme sistemine ilişkin çok olumlu görüşlerinin olmadığı, beklentilerinin ise oldukça yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Askeri personelin performans değerlendirme sistemine ilişkin görüş ve beklentilerinin yaşlarına, öğrenim durumlarına ve memleketlerine göre farklılaşmadığı, diğer tanımlayıcı özelliklerine göre görüş ve beklentilerinde farklılaşmalar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done with a view to determine the opinions and expectations of the military personnel in relation to performance assessment system applied at Land Forces as well as to investigate whether such opinions and expectations differentiate by the defining characteristics of military personnel.A questionnaire form which was prepared in line with the purpose was applied from 30 August 2010 to 30 August 2011 to 100 military personnel in charge in Tuzla. Data obtained from the questionnaires was analyzed in electronic environment usig SPSS 17.0 statistical software. In determining the defining characteristics of the military personnel who took part in the study, percentage and frequency descriptive statistics were used and in determining the opinions of military personnel in respect to existing performance assessment system which they wish to have, mean and standard deviation statistics were used.In determining the relations between the opinions of military personnel in respect of existing performance assessment system applied and their expectations as to a performance assessment system which they wish to have, correlation analysis was used and in studying the differentiation of the opinions and expectations of the personnel as to the performance assessment system by their defining characteristics, 't' test, one way Anova test and tukey's tests were used.In the result of study, it has been deduced that the military personnel has no so positive opinions in respect to the existing performance assessment system applied at Land Forces and their expectations are quite high. It has been concluded that the opinions and expectations of military personnel as to performance assessment system are not differentiated by their age, educational background and birth place but their opinions and expectations are differentiated by other defining characteristics of them.