Hemşirelerde performans değerleme yöntemi konusunda bir araştırma
A study for performance assessment method of nurses
- Tez No: 325188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Performans Değerlendirme, 360 Derece Performans Değerlendirme, Hemşirelerde Performans Değerlendirme, Performance, Performance Management, Performance Evaluation, 360 Degrees Performance Evaluation, Performance Evaluation for Nurses
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Organizasyonlar gelecek hedeflerini belirlerken ve stratejik planlamalar yaparken ellerindeki kaynakları doğru değerlendirmek zorundadırlar. İster üretim ister hizmet sektörü olsun tüm işletmelerde verimliliğin ve kalitenin artırılmasında en güçlü ve etkili kaynak ?İnsan Kaynağı'dır?.Çalışanların, yetenekleri, etkinlikleri, fazlalıkları, yetersizlikleri, iş yapma usulleri, kısacası tüm yönleri ile gözden geçirilmesi performans değerlendirme ile mümkündür. Performans değerlendirme sonuçları eğitim, gelişim planlaması, işgücü planlaması, kariyer planlaması, ücret yönetimi, terfi veya işten ayırma vb. insan kaynakları sistemlerinde girdi olarak kullanılır.Hemşireler, topluma sağlık hizmeti sunan kurumların en büyük çalışan grubunu oluşturmaktadır ve yüksek kalitede hizmet sunumunda önemli roller üstlenmektedirler.Tezin ilk bölümünde Performans Değerlendirme tüm yönleri ile tanıtılarak İnsan Kaynaklarının verimli ve etkin kullanımına olan katkıları anlatılmıştır. Performans Değerlendirme Süreci adım adım işlenmiş, performans değerlendirme yöntemlerine değinilerek 360 Derece Performans Değerlendirme Yöntemi üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde Sağlık Sisteminde Performans Değerlemenin gerekliliği ve Hemşirelik hizmetlerinde Performansın önemi anlatılmıştır. Son bölümde ise çalışmanın konusunu oluşturan Hemşirelerde Performans Değerlendirmenin uygulanabilirliği bir Kamu hastanesinde 360 derece performans değerlendirme yöntemi ile sınanmıştır. Araştırma grubunu oluşturan birim hemşireleri ve sorumlu hemşirelerin performans değerlendirme sonuçlarına göre ortalama kendi performanslarını değerlendirmeleri ile amirleri, çalışma arkadaşları veya astları tarafından değerlendirilmeleri karşılaştırılarak performans algıları arasındaki farklar ortaya konmuştur.Sonuçlar istatistikî tekniklerle değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While organizations assigning future targets and forming strategic plans, they shall evaluate the sources they have accurately. No matter manufacturing or service sector, ?Human Source? is the strongest ad the most effective source the operations use to decrease the fertileness and the quality.Reviewing the employees with their abilities, activities, increment, insufficiencies, working methods, with all aspects in short, is possible with performance evaluating. Performance evaluating results are used as input in training, development planning, labor force planning, career planning, wage management, promotion or release systems.Nurses, consist the largest working group of the institutions rendering health service and have an important role for serving in high quality.In the first chapter of the thesis, Performance Evaluation is introduced with all aspects and its contribution for using the Human Sources efficiently and effectively is told. Performance Evaluation Process is operated step by step, performance evaluating methods are mentioned, and 360 Degrees Performance Evaluation Methods are accented. In the second chapter of the thesis, necessity of Performance Evaluation in Health System and importance of performance in Nursery services are told. In the last chapter, feasibility of Performance Evaluation for Nurses, which consists the subject of the study, is tested with 360 Degrees Performance Evaluation Method in a public hospital. Average points of unit nurses that consists the research staff and responsible nurses according to the performance evaluation results are accounted, nurses own performance evaluation is compared with their performance evaluation by chiefs, workmates or inferiors and finally the differences between the performance perceiving are propounded.The results are evaluated and commented with statistical techniques.