Kurumlarda çatışma yönetimi ve bilgi paylaşımı arasındaki ilişkiler: Sağlık sektöründe bir araştırma
The relationship between conflict management and knowledge sharing in the organizations : A research on health sector
  1. Tez No: 325195
  2. Yazar: İLKNUR KARAOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Conflict, Conflict Management, Knowledge, Knowledge Sharing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada sağlık kurumlarında çatışma yönetimi ve bilgi paylaşımı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çatışma yönetiminin bilgi paylaşımı üzerine etkilerini araştırmak için T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı İstanbul ilindeki 11 kamu hastanesinden üst ve orta düzey sağlık yöneticilerinden oluşan bir örneklem seçilmiştir.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda regresyon analizinde; çatışma yönetim tarzlarından bütünleştirmenin bilgi paylaşımının tüm değişkenlerini (bilgi paylaşımına yönelik davranış, niyet, paylaşılan ortak amaçlar ve kimliği) pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarında ise; en güçlü ilişkinin çatışma yönetim tarzlarından bütünleştirme ile bilgi paylaşımı değişkenlerinden kimlik arasında olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between conflict management and knowledge sharing in health care institutions is analyzed. A sample is chosen by doing a survey on senior and mid-level managers of health care in 11 public hospitals governed by Republic of Turkey Ministry of Health in the province of İstanbul to investigate the effects of knowledge sharing on conflict managament.In the regression analysis as a result of the assessment of the collected data, it is concluded that integration, one of the modes of conflict management, affects all the variables of knowledge sharing (attitude toward knowledge sharing, intention of knowledge sharing, shared goals, identification) positively. According to the results of correlation analysis, the most powerful relationship is comprehended to be the relationship between integration which is one of the modes of conflict management and identity which is one of the variables of knowledge sharing.