Bir kameramanın dünyası:Özdemir Öğüt
A cinematographer?s world: Özdemir Öğüt
- Tez No: 325208
- Danışmanlar: DOÇ. BURAK BUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Özdemir Öğüt, Görüntü Yönetmeni, Türk Sineması, Özdemir Öğüt, director of photography, Turkish cinema
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
?Bir Kameramanın Dünyası? başlıklı tez çalışması, kameraman Özdemir Öğüt'ün yaşamını ve Türk sinemasına katkılarını incelemektedir.Özdemir Öğüt, görüntü yönetmeni olarak Tük Sinemasında birçok filme imzasını atmıştır. Ayrıca Türkiye'de Nemrut'tan başlayarak, Ege'ye kadar olan tarihi kalıntıların bulunduğu bölgelerin birçok belgeselini çekmiştir.Bu çalışmada yapılan röportajlar ile Özdemir Öğüt'ün Türk sinemasına emekleri, zor şartlarda gerçekleştirdiği çalışmaları, teknik imkanların yokluğundan dolayı yaşadıkları sıkıntılar anlatılmaktadır.Şimdiye dek kameramanların, şimdiki adıyla görüntü yönetmenlerinin, dünyasına ilişkin pek fazla düşünülmemiş olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Dünyaya onların penceresinden hiç bakılmasa da, onlar bize kendi pencerelerinden gördüklerini aktardılar. Kimi zaman güldürdüler, kimi zaman ağlattılar. Çocukluğumuzda ise izlediklerimizi gerçek bir dünya zannettik. Hep o kahramanların yerinde olmak istemedik mi? Bu çalışma, Türk Sinemasında perdenin diğer tarafında duran ustaların dünyasını anlayabilme çabasının bir yansımasıdır.
Özet (Çeviri)
A CINEMATOGRAPHER?S WORLD: ÖZDEMİR ÖĞÜTABSTRACTThe thesis named ?A Film Cameraman?s World? aims to investigate the life of Özdemir Öğüt ?a cameraman- and his contributions to Turkish Cinema.Özdemir Öğüt as a cameraman -or as a director of photography in contempopary saying- worked in shooting many films in Turkish Cinema. Additionally, he made documentaries about historical heritage in different places in Turkey starting from Nemrut to Egean district.The interviews with Özdemir Öğüt in this study revealed about his efforts for Turkish Cinema, technical obstacles and diffucult situations that he had to face during the film making process.It?s a fact that there has not been many studies reflecting cameramen?s world until today. Cameramen try to convey what they see on their side to us although no one is willing to see the world from their side. They sometimes made us laugh and sometimes made us cry. We thougth the real world was what we saw on screen in our childhood. Didn?t we want to be in the shoes of our childhood heroes that we admired? This study mainly focuses on the life of a cameraman behind the scenes in order to understand the professional?s world in Turkish Cinema.