Examination of Charles Bukowski's prose through Bakhtin's concept of carnivalized literatures
Charles Bukowski düzyazısının Bakhtın'ın karnavallaşmış edebi türler kavramı doğrultusunda incelenmesi
- Tez No: 325218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IRMAK ERTUNA HOWİSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karnaval, Karnavalesk, Gülüş, Mizah, Tahrip edici, Gayrı Resmi, Maddi, Bedensel, Carnival, Carnivalesque, Laughter, Humour, Subversive, Unofficial, Material, Bodily
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez Charles Bukowski düzyazısının, Rus edebiyat kuramcısı Mikhail Mikha?lovich Bakhtin tarafından karnavallaşmış türler diye tanımlanan edebi türlere olan özdeşliğinin incelenmesidir. Bakhtin eski Yunan'dan 19. yy Rusya'sına kadar incelemiş olduğu bu karnavallaşmış türlerin bir edebi kalıtımdan yararlanarak sürekli yenilendiklerini ileri sürmektedir. Genel anlamda Bakhtin'in kuramı, karnaval ritüellerinin gayrı resmi doğasından esinlenen bu edebi türlerin, karnavallara benzer bir şekilde, gayrı resmi ve alternatif biçimler altında kendilerini ifade ettikleri düşüncesi üzerine kurulmuştur. Karnavallaşmış türler, folklorik temaların tahrip gücünden kendi edebi stilleri lehine yaralanarak, ana-akım edebiyat anlayışının yazar odaklı, otoriter yapısını ve tek taraflı ciddiyetini baş aşağı etme gayreti içerisindedirler. Karnaval zamanlarında, alt ve üst sınıfların birbiriyle kaynaşması sonucunda ortaya çıkan kozmopolit yapı ise edebi yansımasını romanda, bütün karakterlerin söz sahibi olmasını izin veren bir diyalojizm olarak bulur. Bu tez, Bukowski düz yazısının da Bakhtin'in kuramsallaştırdığı bu karnavalesk öğeleri taşıdığı iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the consubstantiality of Charles Bukowski?s prose with the literary sorts which are defined as carnivalized genres by Russian literary theorist Mikhail Mikha?lovich Bakhtin. Bakhtin maintains that those genres, which he scrutinizes from ancient Greece to 19th century?s Russia, constantly regenerate by utilizing a literary heritage. In its general meaning Bakhtin?s theory is based on an idea that those literary genres, which are inspired by the unofficial nature of carnival rituals, express themselves in a similar way to carnivals, under some alternative forms. Carnivalized genres, utilizing the subversive energies of those folkloric themes for the benefit of their literary styles, attempt to subvert the author-based, authoritarian one-sided seriousness of the main stream literature conceptions. On the other hand the cosmopolitan structure, which occurs as a result of a fusion of lower and upper classes during carnival times, finds its literary reflection as dialogism in novel; which enables all the characters to have their own voices. This thesis asserts that Charles Bukowski?s prose also bears those carnivalesque items that Bakhtin conceptualizes.