Türkiye ve Azerbaycan finansal piyasaları ve Türkiye'deki finansal ürünlerin Azerbaycan piyasalarında uygulanabilirliği
Financial markets of turkey and Azerbaijan and applcability of Turkish financial products to Azerbaijan markets
  1. Tez No: 325217
  2. Yazar: CAVİD ZEYNALOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUDİ APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bakü Borsası, Sermaye Piyasası, Finansal Ürünler, Baku Stock Exchange, Capital Market, Financial Products
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Finansal piyasaların gelişmesi, finansal ürünlerin düzenli ve verimli kullanımına bağlı olduğu ve finansal piyasalar doğru kullanıldığında, ülkedeki ekonomik kalkınmaya büyük bir etkisi olacağı bilinmektedir. Aynı zamanda yoksulluğun azalacağı ve gelir dağılımını düzeltmeye yönelik etkileri olacaktır. Özellikle sermaye piyasalarının gelişmesi küçük tasarruf sahiplerinin de sermaye piyasalarına dahil edilmesi ve kar payı alması anlamına gelmektedir ki bu durumda gelir dağılımında adaletin sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.Finansal piyasaların ve finansal ürünlerin bu kadar önemli olduğu günümüzde, bu çalışmamızda Türkiye'deki ve Azerbaycan'daki finansal piyasalarda işlem gören finansal ürünlere değinilmiştir. Aynı zamanda Azerbaycan'daki finansal piyasaların daha verimli çalışması için neler yapılması gerektiğine dair önerilerde bulunulmuştur.Çalışmamızda Türkiye'deki ve Azerbaycan'daki finansal piyasalarda işlem gören finansal ürünlerin tanımlarını yaptıktan sonra, işlem görme bakımından hangi farklılıkların ortaya çıktığı ve Azerbaycan'da finansal piyasaların daha verimli kullanılması için hangi finansal ürünlerin piyasaya sürülmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır. Burada da amaç Azerbaycan'daki finansal piyasaların verimli kullanılıp ülke ekonomisine katkı sağlamasıdır.
Özet (Çeviri)
The development of financial markets is directly correlated to regular and efficient use of financial products. If the financial markets are used correctly, they will have a great impact on economic development. They will also help decrease poverty and straighten the distribution of income. In particular, the development of capital markets lead to small business owners' inclusion into and having a marketshare of these capital markets, which in turn will add substantially to providing justice in the distribution of income in a given country or economic system.In these days in which the financial markets and the financial products have become so important, in this thesis, we will aim to scrutinize financial products that are traded in the Turkish and the Azeri financial markets. We will also try to find answers to what must be done for Azeri financial markets to become more efficient.In order to answer this question, we will first define the financial products traded in the Turkish and and Azeri financial markets, then we will analyze the differences in the process of trading in both markets, and finally we will posit and stress which financial products must be marketed in order for the Azeri market to become more efficient. The purpose here is to define how the Azeri financial markets could be used more efficiently in order to contribute to the economic development of Azerbaijan at large.