Türkiye ilaç sanayisinin yapısı ve hastanelerdeki ilaç harcamaların analizi (Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi uygulaması)
Structure of Turkey's pharmaceutical industry and analysis of drug expenditure in hospitals (The case of Zonguldak Ataturk State Hospital)
  1. Tez No: 325235
  2. Yazar: EMİNE BEZİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç, Türkiye'de ilaç ve ilaç sanayi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi ilaç harcamaları, Durg, Drug and pharmaceutical industry in Turkey, Drug expenditures in Zonguldak Ataturk State Hospital
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye'deki ilaç sanayisinin yapısına bakıldığında dünyadaki gelişen ilaç sanayi ile beraber değerlendirme yapılabilir. Dünya ilaç sanayinin gelişimi bu günlerdeki hastalıklara uygulanan tedavi hızlandırıcı etkisinden dolayı büyük bir sektör olduğu görülmektedir. İlaç sektörü, dünyada, enerji ve silah sektörünün ardından üçüncü büyük sektör durumundadır. Türkiye ilaç sanayinin yapısı ve tarihi gelişimi 1700 yıllarda başlamış, laboratuvar ilaçlarının üretimi Cumhuriyet döneminde hız kazanmıştır. İlacın orijinal ve jenerik olması üreten firma açısından önemini ortaya koyabilmektedir. Yeni buluşların belirli bir süre fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında korunması anlamını taşıyan patent süresi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 20 yıldır. İlaçta veri koruma belli bir süre içinde ilacın farmakolojik özelliğini ihtiva eden bilgileri en az iki yıl başka firmaların üretimini engellemek için konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Structure of the Turkey?s pharmaceutical industry could be evaluated together with the development of world?s pharmaceutical industry. Development of the pharmaceutical industry in the world is a big sector because of its accelerating healing impact of diseases during treatment. The pharmaceutical industry in the world is the third largest sector after energy and weapons sector. Structure and historical development of pharmaceutical industry in Turkey started in 1700; the production of laboratory medicine has gained momentum in the Republican period. Drug companies are particular about drug?s originality and its generic. Patent which means protection of intellectual new inventions and industrial property rights is used 20 years in Turkey as well as throughout the world.