Biyometrik verilerin pasaport ve sınır kapılarında uygulanması ve bir model önerisi
The application of biometric data on passport and at border gates and a proposal of a model
  1. Tez No: 325236
  2. Yazar: BAHATTİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyometrik veri, Pasaport, Otomatik Geçiş, Parmak İzi, İris, Yüz, Biometric Data, Passport, Automated Pass, Fingerprint, Iris
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında insanların eşsiz özelliklerinden olan biyometrik özelliklerinin elektronik pasaportlarda ve sınır kapılarının pasaport kontrol işlemlerinde kullanılması ele alınmıştır. Öncelikle literatür taraması yapılarak biyometrik özellikler ve bunların kullanım alanları incelenmiş, uluslar arası standartlar değerlendirilerek bir model önerisinde bulunulmuştur. Model önerisinde parmak izi, iris ve yüz imajından oluşan biyometrik verilerin manüel pasaport kontrol işlemlerinde ve otomatik sınır geçiş sistemlerinde uygulanması ile ilgili geliştirilen yöntem paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The application of biometric features, which are unique to all individuals, to e-passports and passport control at the border gates, is studied in this thesis. After having the literature on biometric features and their fields of application reviewed, a model is proposed based on the international standards. In this proposed model, the application of a developed method on the use of biometric data (fingerprint, iris and face image) on manuel passport control and automated border pass systems, is discussed.