İnsan hakları , sağlık hakkı ve hasta hakları
Human rights, the right to health and patient rights
  1. Tez No: 325243
  2. Yazar: MANSUR NEJDET FUNDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, İnsan Hakları, Sağlık Hakkı, Hasta Hakları, Right, Human Rights, The Right To Health, Patient Rights, The Right To A Healthy Life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
İnsanlığın tarihi aynı zamanda insan haklarının da tarihidir.Birlikte yaşama, toplum halinde yaşama zorunluluğu zamanla doğal bir tercih halini almış ve giderek insanların barış içersinde yaşamalarının bir gereği olarak insan hakları kavramını getirmiştir.İnsan hakları çağımızda demokrasi ve hukuk devleti olgularının ayrılmaz bir parçasıdır.Bu haklar tarihsel süreçte genel nitelikten özel niteliğe(temel düzenlemelerden rafine düzenlemelere) doğru bir seyir izlemiştir.Sağlık hakları ve bu haklara bağlı hasta hakları da sonuç itibari ile insan haklarının birer uzantısıdırlar.Türkiye insan hakları, sağlık hakkı ve hasta hakları konusunda Avrupa boyutu dahil evrensel düzenlemelere ayak uydurmaya çalışan bir ülkedir.Nitekim anayasal düzeyden yönetmelik düzeyine değin bu alanda birçok düzenleme yapılmıştır.Önemli olan ,evrensel eğilimlere az çok paralellik gösteren bu düzenlemelerin sık sık gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
The history of man can also be considered as the history of human rights. Living together and the urgency of living together in a society have eventually become a natural preference in time and thus it has eventually brought for people the concept of human rights as a necessity of living in peace. The notion of human rights is an integral part of democracy and the rule of law in our age. Those rights has progressed a course starting from general regulations into personal ones throughout the historical process (from essential regulations into refined ones). Patient rights which are connected to the right to health are also an extent of human rights as a consequence. Turkey tries to keep up with the universal regulations which also cover the dimension of European standards regarding human rights,the right to health and patient rights. As a matter of fact, budget regulations have been implemented from the constitutional level to the regulations level in this field. The main point is that these regulations which are, more or less, in paralel with universal tendencies should often be reviewed and that necessary changes should be done.