Avrupa Birliği uyum sürecinde hasta hakları
Patient rights in the European Uion compliance process
- Tez No: 546903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakkı, Yaşam Hakkı, Hasta Hakkı, Uluslararası Bildirgeler, Hasta Hakları Yönetmeliği, Hasta, Hekim, Human Rights, Right to Live, Patient Rights, International Declarations, The Patient Rights Regulation, Patient, Doctor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsan hakları, sırf insan olarak dünyaya gelme sebebi ile hiçbir şarta veya statüye bağlı olmadan sahip olunan dokunulmaz, vazgeçilmez ve devredilemeyen üstün nitelikli değerlerdir. İnsan doğası gereği maddi ve manevi varlığını yaşamı boyunca koruma, geliştirme dürtüsü içindedir. Bu sebeple en temel ve en önemli insan hakkı yaşam hakkıdır. Hasta hakları tarihsel gelişimi süresince Türk hukuk sistemi içinde hukuki düzenlemeler ve manevi değerlerimizle şekillenmiştir. Son çeyrek yüzyılda uluslararası bildirgeler ışığında evrensel bir kimlik kazanmıştır. Hasta- Hekim- Hastane arasındaki ilişkilerin hukuki boyutunu düzenleyen hükümlere Anayasamızda, kanunlarda, yönetmeliklerde ve uluslararası antlaşmalarda yer verilmiştir. Bu tezde hasta hakkı kavramının uluslararası hukuk ışığında evrensel ve hukuki kimlik kazanma süreci Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Avrupa Birliğinin Kuruluş süreci ve Türkiye- AB ilişkilerine yer verilmiş, ikinci bölümde hasta hakları kavramı ve hasta haklarına ilişkin temel düzenlemeler incelenmiş, üçüncü bölümde ise Avrupa Birliğinde ve Türkiye'deki hasta hak ve yükümlülükleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human rights are the superior values which are untouchable, in dispensable and in alienable regardless of any statutory condition and just because of having been born as a human being. Human beings by nature, havetheimpulse of protectinganddevelopingtheirmaterialandspiritualexistence. Hence, themostbasicandsignificantright is therighttolive. Patientrights areformedby lawandourspiritualvalues in itshistoricaldevelopmentand it has gained a universalidentity in thelight of internationaldeclarationsforthelasttwenty – fiveyears. The patient rights regulation, which arranges the legal dimension of therelationsamongpatient, doctorandhospital, has beendrawnupfromtheTurkishconstitution, lawandinternationaltreatiesandissued as a statutorydecree. Inthisthesis, it wasaimedtodescribetheprocess of gaining legal anduniversalidentity of theconcept of patientrights in thelight of internationaldeclarations.