Kişisel sağlık verilerinin korunmasının pozitif temelleri ve AİHM kararlarından örnekler
The positive grounds of protection of personal health data and examples of ECHR judgements
- Tez No: 531822
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hakkı, Kişisel Sağlık Verisi, Özel Hayatın Gizliliği, AİHM' in Özel ve Aile Hayatına Saygı Hakkı Kararları, Verilerin Korunması, Health Right, Personal Health Data, Secrecy of Private Life, The Judgements of ECHR on the Right of Respect to Private and Family Life, Protecting Data
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsan haklarının korunması bilincinin giderek artması ve bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim karşısında bireylerin özel hayatlarının ve kişisel verilerinin korunması her geçen gün önem kazanmaktadır.“Hassas veri”olarak nitelendirilen kişisel sağlık verilerinin hukuka aykırı kullanımı, kişilerin hem özel hayatın gizliliğini ihlal etmekte, hem de anayasal hak olan sağlık hakkını kullanmasının önüne geçmektedir. Kişisel sağlık verilerinin hukuka aykırı kaydedilmesi, ele geçirilmesi veya paylaşılması başta“insan Onuru”na aykırılık olmak üzere, giderek somut kimi olaylarda ayrımcılık da yaratabilmektedir. Örneğin HIV virüsü taşıyan kişinin (ki bu kişi henüz hasta değil, virüs taşıyıcısıdır)“kodlama usulü bilgi”leri idare tarafından gizlenmediği takdirde topluma ifşa olma nedeniyle dışlanmaya bağlı olarak sağlık yardımı almaktan kaçınacaktır. Bu durum hastanın sağlık hakkının kullanılmasının engellenmesi ve HIV virüsünün topluma yayılması riski nedeniyle toplumsal sorunlar da yaşanabilecektir. Bu nedenle kamu yararı ve kişinin sağlık hakkının kullanılmasından kaynaklanan özel yarar her somut olayda“ölçülülük ilkesi”çerçevesinde değerlendirilecektir. Çalışmamızda, kişisel sağlık verilerinin hukuka aykırı kullanımından kaynaklanan idarenin hukuki sorumluluğunun neler olduğu, kişisel sağlık verilerinin korunmasında idarenin hangi önlemleri alması gerektiği konuları pozitif hukuk ve AİHM kararlarından örnekler ışığında incelenmiştir. Çalışmamız, ülkemiz Anayasası, uluslararası mevzuat, 6698asayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere mer'i diğer mevzuat, öğreti ve konu hakkındaki literatürün taranarak değerlendirilmesi ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The protection of personal information and private lives of individuals gets more importance due to the fact that the awareness has increased on the protection of human rights and the fast improvement on informational Technologies. Illegal usage of personal health data described as“Sensitive Data”both violates the confidentiality of the individuals' private lives and prevents their usage of health rights which are constitutional. Recording, taking hold of or sharing the personal health data illegally can cause especially contrast to“human honor”and unequal treatment on some concrete events. For example, in case an individual's“coded information”is not kept secret by the administration who is a carrier of HIV (this person is not diagnosed yet, just a carrier of the virus); s/he may not take the health care due to the risk of exclusion after his/her illness being revealed in the society. This will cause the patient's usage of his/her health right to be prevented and social problems such as the risk of spreading the HIV to the society. Because of this; the public benefit and private benefit of an individual originating from health right will be evaluated in terms of“moderation principle”in every concrete situation. In our study; the legal responsibility of the administration originated from illegal usage of individual's personal health data and the precautions that must be taken by the administration to protect the personal health data are examined in terms of positive law and examples of ECHR judgements. Our study is prepared by searching and evaluating our country's Constitution, International Laws, Law of Protecting Personal Data numbered 6698 (KVKK), other laws, doctrine and literature about the specific subject.