Tarımsal kalkınma kooperatiflerinde yönetim üye ilişkileri ve yaşanan sorunlar: Eğirdir İlçe örneği
The relations and problems between administration and members of agricultural development cooperatives: Eğirdir District sample
- Tez No: 325249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Yönetim, Ortak, Eğitim, Motivasyon, Genel Memnuniyet, Cooperative, Administration, Partner, Education, Motivation, General Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kooperatifler, ortak bir amacı başarmak için beraber çalışma, sosyal sermayeyi artırma, işbirliği normlarını geliştirme, kolektif hareket oluşturarak, yeniliklerin ve değişimin ortaklar arasında yayılmasında, benimsetilmesinde önemli rol oynamaktadır.Bu tezin amacı, tarımsal kalkınma kooperatiflerinde yönetim üye ilişkileri ve yaşanan sorunları belirleyerek çözüm önerileri üretmektir. Bu amaçla, yapılan tez çalışmasında öncelikle literatür taranarak anket oluşturulmuştur. Hazırlanan anket Eğirdir'de faaliyet gösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine üye üreticilere uygulanarak, kooperatifle ilgili sorunlar tespit edilmiş ve bazı çözüm önerileri sunulmuştur.Araştırma sonucunda, üreticilerde kooperatifçilik konusunda bilgi eksikliği, kooperatiflerde finansal ve pazarlama sorunları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ürün paketleme ve işleme tesislerinin yetersizliği ile yöneticilerin ve denetim kurulu üyelerinin yeterince eğitimli ve profesyonel olmamaları da kooperatiflerin temel sorunları olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte üyeler kooperatif içinde ?uyum ve tatmin?, ?yöneticilerle ilişkiler?, ?kooperatif ortamı?, ?yönetim şekli, karar verme ve katılım?, ?motivasyon? ve ?genel memnuniyet? düzeyleriyle ilgili herhangi bir sorun belirtmemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Cooperatives play an important role in dissemination and recognition of innovative ideas and changes among partners through collaborating, raising social capital, developing cooperative norms and creating collective movement to achieve a common aim.The aim of this thesis is to offer a solution to the problems among administration and members of agricultural development cooperatives by determining the relation between them. With this objective, first books and articles were scanned and a questionnaire was designed. This questionnaire was given to farmers that are the members of Agricultural Development Cooperatives and the problems about the cooperative were determined and solutions were offered.At the end of the research, it has been found out that the farmers do not have sufficient knowledge about cooperating and there are financial and marketing problems about cooperatives. Furthermore, packing and crop processing inadequacy and lack of education and professionalism of administrators and board of supervisors are regarded as the main problems of cooperatives. On the other hand, members did not mention any problems regarding ?harmony and satisfaction?, ?relations with administrators?, cooperative environment?, ?administration methods, decision taking and participation?, ?motivation? and ?general satisfaction?