Kahramanmaraş Müzesi'ndeki İslam dönemi sikkeleri (Osmanlı dönemine kadar)
Islamic coins in the Kahramanmaraş Museum (Until Ottoman period)
  1. Tez No: 325256
  2. Yazar: GÜNNUR AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sikke, İslam Sikkeleri, Nümizmatik, Emevi Sikkeleri, Abbasi Sikkeleri, İdrisi Sikkeleri, İhşidi Sikkeleri, Hamdani Sikkeleri, Samani Sikkeleri, Gazneli Sikkeleri, Fatımi Sikkeleri, Eyyubi Sikkeleri, Memluk Sikkeleri, Artuklu Sikkeleri, Zengi Sikkeleri, Beytekinli Sikkeleri, Lulu Sikkeleri, Anadolu Selçuklu Sikkeleri, İlhanlı Sikkeleri, Kahramanmaraş Müzesi, Coin, Islamic Coins, Coinage, Umayyad, Abbasid, Idrisid, Ikhshidid, Hamdanid, Samanid, Ghaznavid, Fatimid, Ayyubid, Mamluk, Artuqid, Zangid, Begteginid, Lu?luid, Seljuq of Rum, Il-Khanid, Kahramanmaraş Museum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 532
Özet
Çok yönlü değerleri bulunan sikkelerin incelenmesi ve sikkelerin verebilecekleri bilgilerin ortaya konması, elbette tarih ve sanat tarihi açısından oldukça önemli bir konudur. Bu bilinçle, Kahramanmaraş Müzesi'nde bulunan İslami sikkelerin ayrıntılı olarak incelenerek katalog halinde tanıtılması, yazıların okunması, şekil ve resimlerin belirlenmesi, elde edilen verilerin sunularak açıklanması ve neticede genel bir değerlendirmeye tabi tutulması çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Müzenin depo bölümünde muhafaza edilen sikkelerden sadece idarece izin verilen ve sikke sorumlusu tarafından rastgele seçilerek çıkarılmasıyla toplam 358 sikke örneği incelemeye tabi tutulmuştur. Bunlar, Emevi, Abbasi, İdrisi, İhşidi, Hamdani, Samani, Gazneli, Fatımi, Eyyubi, Memluk, Artuklu, Zengi, Beytekinli, Lulu, Anadolu Selçuklu ve İlhanlı sikkeleridir.Sikkelerin, dönem ya da hanedanlık sınırlamasına gidilmeden, kronolojik sıra ile incelenmesi tarz, üslup ve beğenisindeki değişimlerin ana hatlarıyla somut olarak algılanmasına imkân tanıdığından, ortaya koydukları değişim-gelişim çizgisi kesintisiz izlenebilmiştir.Sonuç olarak, Kahramanmaraş Müzesi'ndeki İslam dönemi sikkelerinin sayı ve çeşit olarak zenginliği, örneklerin her dönem için yoğun ve nadir oluşu dikkatleri çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigating the coins which have versetile values and, putting forth the information they could give us is substantially important subject in terms of history and art of history. With this consciousness, investigating the Islamic coins found in Kahramanmaraş Museum, particularly defining them in a catalogue form, reading the words, determining the shapes and pictures on them, while explaining the information that is obtained whith presentation and eventually being subjected to a general analysis, all these became the main target of this work.A total of 358 coins samples selected randomly by a coin attendant which are being kept in the depot of Kahramanmaraş Museum were examined in this study. These coins belong to the periods of Umayyad, Abbasid, Idrisid, Ikhshidid, Hamdanid, Samanid, Ghaznavid, Fatimid, Ayyubid, Mamluk, Artuqid, Zangid, Begteginid, Lu?luid, Seljuq of Rum and Il-Khanid. Examining the coins in chronological order; not limiting them in an era or dynasty provides perceiving the changes of mode, wording, acclaiming with outlines.As a result, the multiplicity of the coins in Islamic era that are kept in Kahramanmaraş Museum attracts attention because of their intense and unique qualifications.