Din görevlileri ile öğretmenlerin empatik eğilim ve beceri düzeylerinin karşılaştırılması: Fethiye örneği
Comparison of religious men and teachers' empathique tendency, their level of skill and ability: Example of Fethiye
- Tez No: 325255
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, İletişim, Empathy, Communıcatıon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sosyal bir varlık olan insan çevresiyle iletişim kurmak durumundadır. Günlükkonuşma diline kadar girmiş olan ?empati? özellikle iletişim alanında kullanılan,gerek felsefe, gerekse psikoloji alanlarında da üzerinde durulan en önemlikavramlardandır. Yalın bir ifade ile empati; bir kişinin kendisini karşındaki kişininyerine koyması, onun kendine özgü dünyasını, duygu ve düşüncelerini tam olarakanlayabilme çabasıdır. Günlük yaşamımızda oldukça büyük bir öneme sahiptiÖğretmenin öğrencisiyle, din görevlisinin cemaatiyle, doktorun hastasıyla, bireylerindiğer bireylerle, anne-babaların çocuklarıyla eşlerin birbirleriyle kurdukları vekişilerin karşısındakiyle daha fazla psikolojik paylaşım yaşadığı, sağlıklı ve uyumluilişkiler kurduğu bir iletişim türüdür empati. Bu nedenle insanların günlükyaşamlarında birbirleriyle ne düzeyde ve ne sıklıkla empati kurduklarınınaraştırılmasında yarar vardır.Bu araştırmanın amacı, toplumsal hayatımız için son derece önemli ikimeslek grubu olan din görevlileri ile öğretmenlerin empatik eğilim ve beceridüzeylerini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemi Fethiye'de 2011- 2012 yılındagörev yapmakta olan din görevlileri ve öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırma, 338erkek ve 201 kadın olmak üzere 539 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada, empatieğilim ve beceri düzeylerini ölçmek için, Üstün DÖKMEN'in ?Empatik EğilimÖlçeği (EEÖ) ve Empatik Beceri Düzeyi Ölçeği (EBD)? kullanılmıştır. Elde edilenveriler SPSS 11 paket programı ve Tukey testi kullanılarak, araştırmacı tarafındananaliz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings are social creatures and they have to communicate with eachother. The word of ?empathy? entered our daily spoken language is one of the mostimportant terms that is used particularly in communication, philosophy andpsychology. With a simple expression, empathy is the ability to enter into the life ofanother person, to perceive his current feelings and their meanings. Empathy is a wayof communication between teachers and students, religious men and communities,parents and their children, husbands and wives. In other words, it?s beneficial tosearch level and frequency of empathy.The purpose of this study, social life, which is extremely important for twooccupational groups of the research is to focus mainly on religious men and teachers?empathique tendency, their level of skill and ability. An example of it consists ofteachers and religious men was made between the years of 2011 and 2012 in Fethiye.They (we) did the research with 338 men, 201 women and 539 people totally. Whiledoing this, Üstün Dökmen?s Empathique Education Measurements are used, someobtained datas are analised by a researcher with the help of SPSS 11 PacketProgramme and Test of Tukey.