Yusuf Ziya Bey ve Birinci Mecmu'â-i Eş'ârım Yâhûd Nevbahârım; İnceleme-Metin
Yusuf Ziya Bey and Birinci Mecmu'â-i Eş'ârım Yâhûd Nevbahârım; Research-Text
  1. Tez No: 325260
  2. Yazar: BEYHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Ziya, Klasik Türk Şiiri, XIX. Asır, Yusuf Ziya, Classical Turkish Poem, XIX. Century
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, sosyal ve siyasal alanda olduğu gibi edebiyatta da önemli değişimler meydana gelmiştir. Batı kültürünü tanımaya başlayan aydınlar, batı şiirini tetkik imkanı bulmuşlar ve Türk şiirinin de yeni bir muhtevâya kavuşması gerektiği fikrine sahip olmuşlardır.On dokuzuncu yüzyılda, bu dönüşümün etkisiyle batı tarzı şiir çalışmaları hız kazanmışken, Klasik Türk şiiri henüz bütün kurumlarıyla varlığını sürdürmektedir. Klasik Türk Şiiri takipçilerinin bir kısmı eski usülde divanlar ortaya koyarken, bir kısmı da eski şiirin nazım şekillerini ve veznini kullanarak yeni bir muhtevâ oluşturmuşlardır.Yusuf Ziya, eski şiirin nazım şekilleri ve vezni ile yeni bir muhtevâ ortaya koyan şairlerden biridir. Şiirlerini bir dîvân tertibinde yazmamış, kendine özgü bir tertip kullanmıştır.Birinci Mecmu'â-i Eş'ârım Yâhûd Nevbahârım adını verdiği eserinde, klasik dönem ile yeni dönem arasındaki geçiş döneminin özelliklerini bulmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the last time of "The Ottoman Empire??, important changes have occurred in social and political area as well as in literature.Intellectuals, getting to know the culture of the West, have found the possibility of examining the Western poem and got the idea that Turkish poems must have a new content, too.In the nineteenth century, while works on Western style were speeding with the influence of transformation, the classic Turkish poetry was stil surviving in all institutions.As some of the classical Turkish Poem followers wrote Works on the style of old poem ,some others formed a new content by using the shapes and prosody of verses in old poem.Yusuf Ziya is one of the poets who brought about a new content by using the shapes and prosody of verses in old poem.In his work called Birinci Mecmu'â-i Eş'ârım Yâhûd Nevbahârım,it is possible to fin d new features of transition between the classical period and the new period.