2010 anayasa değişikliği sonrasında düzenlenen Kamu Denetçiliği Kurumu (Türkiye Ombudsmanı)
The Ombudsman Institution (Ombudsman of Turkey) held after the 2010 constitutional amendment
- Tez No: 325259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER NEGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Ombudsman Denetimi, Kamu Denetçiliği Kurumu, 2010 Anayasa Değişikliği, Supervision, Supervision of Ombudsman, Institution of Governmental Auditorship, 2010 Constitutional Amendment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Halkın yöneticiler hakkındaki memnuniyetini artırmaya çalışan veya devletin yönetim kademesinin yasalara uygun davranmasını sağlamak için birçok denetim yolları bulunmaktadır. Bu denetim organlarından biri de Ombudsman denetimidir.Ombudsman denetimi, 1809 yılında anayasal kurum olarak ilk kez İsveç'te uygulanmış daha sonra da farklı ülkelerde yayılmaya başlamıştır. Halen yüzü aşkın ülkede uygulanmakta olan Ombudsman sistemi, ülkemizde uzun yıllar tartışılmış fakat yakın zamana kadar uygulama alanı bulamamıştır. Bu konuyla ilgili yapılan anayasal ve yasal düzenlemelerle 2012 yılında Ombudsman Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu adıyla ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, denetim kavramı ve Türk Kamu Yönetiminde denetim yolları incelenmiştir. İkinci bölümde bu denetim yollarından biri olan Ombudsman denetiminin tarihsel gelişimi, genel özellikleri, ülkelerde uygulanan farklı ombudsman türleri açıklanmış ve Avrupa Birliği başta olmak üzere çeşitli ülkelerden uygulama örnekleri verilmiştir. Son bölümde ise Türkiye'de Ombudsmanlığın kurulması için yapılan çalışmalar, yasal düzenlemeler ve uygulamaya geçirilmesinde karşılaşılan engeller anlatılmış, 2010 Anayasa Değişikliği ile Anayasal statü kazanan Kamu Denetçiliği Kurumunun, hazırlanan 6328 sayılı kanunla uygulamaya geçirilmesi süreci ve bu süreçte yapılan tartışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many supervisory methods in order to increase the public satisfaction with governors or to make the state administrators abide by the laws. One of these supervisory methods is Ombudsman supervision.Ombudsman supervision as a constitutional institution was first implemented in Sweden in 1809 and later started to spread out to different countries. Being in practice over 100 countries today, Ombudsman system has been an issue of debate in our country for many years, but failed to obtain a field of implementation until recently. Through constitutional and legislatorial regulations related to the issue, Ombudsman Institution, as the Institution of Governmental Auditorship, was put into effect in 2012 in Turkey.This study consists of three sections, the first of which investigates the concept of supervision and the methods of supervision in Turkish public administration. In the second section, the historical development, general features and different types of Ombudsmanship that are implemented in other countries are explained; and examples of implementation from various countries, especially from European Union, are given. In the last section, the efforts and legislatorial regulations aiming to establish ombudsmanship in Turkey and the hindrances encountered during its enforcement are examined; and the process of enforcing the Institution of Governmental Auditorship, which gained constitutional status through the constitutional amendment in 2010 via the law number 6328 and related debates during this process are discussed.