Kitle iletişimi bağlamında sosyal paylaşım sitelerinin toplumsal ilişki kurma biçimlerine etkisi (Facebook örneği)
In the context of mass communication, impact to forms creating social relationship of social network sites (the example of Facebook)
  1. Tez No: 325265
  2. Yazar: HATİCE DURAN OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişimi, İnternet, Sosyal Paylaşım Siteleri, Facebook, Mass Communication, Internet, Social Network Sites, Facebook
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmanın amacı, günümüzde oldukça popüler olan Sosyal Paylaşım Siteleri ve bu sitelerin kitle iletişimi bağlamında toplumsal ilişki kurma biçimlerine etkisinin sosyolojik analizini yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde, kavramlar hakkında bilgi verilip, toplumsal ilişki kurma biçimleri, kısaca geçmişten günümüze, tarihsel süreç içinde açıklanmıştır.İkinci bölümde, günümüz kitle iletişimi bağlamında öne çıkan internet ve Sosyal Paylaşım Siteleri ile popüler bir Sosyal Paylaşım Sitesi olarak Facebook, detaylı bir şekilde ele alınmıştır.Üçüncü bölümde, Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerinde, nicel yöntem ve buna ek olarak nitel yöntemler kullanılarak yapılan alan araştırmasından elde edilen bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır.Yapılan çalışma sonucunda, özellikle genç kuşakların gözdesi durumunda olan Facebook, hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle bireylerin ilişki kurma biçimleri üzerinde etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is to make a sociological analysis about the effects of social relationship building forms of the social networking sites which is nowadays very popular in the context of the mass media. For this purpose, in the first chapter of the study, concepts and forms of social relationship building have shortly explained from past to the present in the historical process has been explained.In the second chapter, internet and social networking sites and Facebook have discussed in detail as a popular social networking site which is come forwad in the context of today's mass media.In the third chapter, the findings of field research from sample of the Süleyman Demirel University students, have been analized and interpreted using guantitative method and in addition to qualitative methods.As a result of this study, Facebook which is especially the favorite of the younger generation, is effective somewhat both positive and negative on forms of relationship building of individuals.