Isparta'daki müzik faaliyetleri ve Ispartalı müzisyenler (Cumhuriyet sonrası)
Music activities and musicians in Isparta (after the Republic)
  1. Tez No: 325266
  2. Yazar: KADRİ YILMAZ ERDAL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDOĞAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Müzisyenler, Dînî Mûsikî, Müzik faaliyetleri, Isparta, Musicians, Religious Music, Music Activities
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bazı duygu ve düşünceleri iletmenin önemli bir vasıtası olan müzik gerek dînî gerekse folklorik hayatında vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bu çalışmada müzik eksenli olarak Isparta'daki müzik kültürü ve bu kültüre hizmet eden kişileri toplamaya ve değerlendirmeye çalıştık. Özellikle Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar yapılan faaliyetler, kurulan dernek ve teşkilatlar ile müzik kültürüne katkıda bulunan kişileri konu edindik. Bu tez çalışmamızda, bilgileri toplamak için görüşme metodunu kullandık. Bu süreç içresinde 16 kişi ile görüşme yaptık. Neticesinde hayatta olamayan kişilerle ilgili, bu kişilerin müziğe katkılarını, müzikal eğitimlerini ve geçmişlerini yazılı kaynaklar ve bu görüşmelerden topladık. Isparta kültürü açısından önemsediğimiz bu çalışmanın ayrıca Isparta'nın müzik hayatına katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Music is one of the indispensable factors of both religious and folkloric life as a means of transmission for some emotional ideas and cultural. In this study, we aim to collect and evaluate musical culture of Isparta and the people that have served to that culture. Especially we tried to reach and collect individual contributors to music culture with their activities, as well as foundations and organizations that have taken place from the beginning of the Republic period till present time. In this thesis we used interview method in order to collect data. During this process, we interviewed with 16 living contributors. We however, had to use written literature and the interviews to collect data about some of them passed away, such as their life, contributions to music, musical education and back ground and so on. We very much hope that this study will be a moderate and scientific contribituon to academic life and music culture of Isparta.