Kırsal ve kentsel alanlarda toplumsallaşma süreci ve toplumsal cinsiyet rollerinin kazanılması
Process of socialization and gender roles in rural and urban areas acquisition
  1. Tez No: 325270
  2. Yazar: PINAR GÜLBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, toplumsallaşma, family, gender, gender roles, socialization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
İnsan sosyal bir varlık olarak, doğumundan ölümüne kadar toplum içinde yaşamını sürdürür. Karşılıklı etkileşim çerçevesinde sosyal ilişkiler ve örgütler ağı olan toplum, bir düzen ve kural yapılanması içinde sürekliliğini muhafaza eder. Bu süreçte kültürün nesilden nesile aktarılması önemlidir. Günümüz kentsel yaşamında, okul, işyeri, sivil toplum örgütleri, medya vb. birçok toplumsal oluşum bireylerin toplumsallaşma sürecine doğrudan ya da dolaylı katkı yapmaktadır. Kentsel alanlarda yaşayan bireyler açısından avantajlı bir toplumsallaşma fırsatı yaratan bu imkânlar, kırsal alanlarda yaşayan bireyler açısından farklılıklar, belki de bazı eşitsizlikler yaratmaktadır. Kentsel ve kırsal alanlarda oluşan bu farklılık ve olası eşitsizliklerin nedenlerini toplumsal ve kültürel normlar, mesleki statüler, sanayileşme ile gelişen işbölümü ve ihtisaslaşma gibi birçok sosyo- ekonomik ve sosyo- kültürel faktörlerle ilişkilendirmek mümkündür. Ancak bunları da içine alan ya da bunlarla da ilgisi olduğunu düşündüğümüz cinsiyet rollerinin kentsel ve kırsal alanlarda nasıl kazanıldığı sorularının cevabı bütün bu nedenlerin analizlerini ortaya konulacaktır. Kent ve kır alanındaki ailenin fonksiyonlarını, bireylerin sosyalleşmelerini, aile içerisinde rollerin öğrenilmesinin günümüz koşullarına göre içinde yaşadığımız toplumun ne şekilde değişiklikler yarattığını bu çalışmamız ile göreceğiz.
Özet (Çeviri)
Humans as social beings live in a society from birth until death. Society which is a network of social relations and organizations within the frame of a mutual interaction, maintains its continuity by establishing an order and rules. During this process, it is really significant to pass on a culture from one generation to another. In today's urban life, many social formations such as school, workplace, non-governmental organizations, media etc contribute directly or indirectly to the socialization process of individuals. This situation provides opportunities for those living in urban areas, but brings about differences or at least inequalities for individuals living in rural areas. It is quiet possible to relate the reasons of the inequality and differences between rural and urban areas to socio-economic and socio-cultural factors as following; social and cultural norms, occupational status and industrialization resulting in division of labor and specialization . However, the answer for how gender roles, which we think include or are to do with these factors, are gained in rural and urban areas will provide the analysis of all these reasons. This study will indicate the functions of families living in rural and urban areaas, socialization of individuals, the acquisition of roles in the family, changes caused by the society that we are part of.