Süt endüstrisinde optimizasyon imkanları ve bir uygulama
Optimization opportunities at dairy industry and a case study
  1. Tez No: 325284
  2. Yazar: MEHMET FATİH DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dairy Industry, Optimization, Production Planning, Linear Programming, Fuzzy Linear Programming
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında, öncelikle süt endüstrisinin sorunları incelenmiştir. Süt endüstrisinde çözüm bekleyen problemlerle; çiftliklerde, sütün toplama safhasında, sütün işleme safhasında, fiyatlandırılmasında, dağıtımı ve pazarlanmasında ve sütün tüketim aşamasında karşılaşılmaktadır.Çalışmanın ikinci bölümünde süt endüstrisinde yapılması gerekli olan optimizasyon çalışmaları araştırılmıştır. Bu alandaki optimizasyon çalışmaları sırasıyla; süt üretim çiftliklerinde veya üreticilerde, sütün toplanması aşamasında, sütü işleyen işletmelerde ve sütün her türlü koordinasyonunda etkin rol oynanan üretici-kooperatif-firma ilişkisinde kendisini göstermektedir.Bu amaçla, araştırma alanı olarak seçilen bir işletmede optimizasyon olanakları araştırılmıştır. İşletmede üretilen ürünlerin nasıl ve hangi miktarda üretileceği konusunda bir üretim planlama modeli önerilmiştir. Bu problemde bazı kısıtlarda sağ taraf sabitleri belirsiz olduğundan dolayı bulanık doğrusal programlama modeli kullanılmıştır.Araştırma sonuçları bulanık doğrusal programlama modelinin doğrusal programlama modeline göre daha gerçekçi olduğunu göstermekte ve önerilen optimum üretim planına göre üretim yapmanın işletme açısından daha kârlı olacağını ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler : Süt Endüstrisi, Optimizasyon, Üretim Planlama, Doğrusal Programlama, Bulanık Doğrusal Programlama.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, firstly, the problems at dairy industry were searched. The problems waiting for solutions at dairy industry encountered are in farms, at collection stage of milk, at processing stage, at pricing of milk, at distribution-marketing stage and at consumption of milk.After that, the optimization studies done necessarily at dairy industry were searched. The optimization studies at that field are revealed at milk production farms or at producers, at collection stage of milk, at processing firms and at the coordination of cooperatives-producers and firms.For this purpose, the optimization opportunities were examined at a dairy firm selected by researchers. A production planning model was proposed on the subject of how and what quantity firm producing the products. A fuzzy linear programming model was used due to the uncertainty of right hand side of some of the constraints.The results showed that the fuzzy linear programming model is more realistic than linear programming model and the firm is being more profitable when it produces according to the suggested optimum production plan.