Dinlerde ve halk inançlarında sayı sembolizmi
The symbolizm of numbers in religions and in the blief of folks
- Tez No: 325289
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Sembol, Sembolizm, Büyü, Sayı Sembolizmi, Gematria, Ebced, Cifr, Symbol, Symbolism, Magic, The symbolizm of numbers, Gematria, Abjad, Cifr
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnsanoğlu sayıları günlük hayatta kullanmaya ihtiyaç duyduğu ve sayıların doğa-evrenle ilişkisini gözlemleyip anlamaya başladığı andan itibaren, sayılar tüm kültürler tarafından çok kutsal kabul edilmiştir.Sayı sembolizmi ve sayı büyüsü binlerce yıldır insanlığı büyülemektedir. Bir sayıyı ve içindeki güçleri bilmek, ölümlülerin bu gücü, uygun ruhların yardımını sağlamak, büyücülük yapmak ya da belirli formülleri saptanmış sayıda yineleyerek dualarını etkili kılmak için kullanmalarını mümkün kılmıştır.Sayıların gizli anlamı ve bilgisi halk kültürüne, edebiyata, mimari ve müziğe yansımıştır. Araştırmamızda sembol ve sembolizmin anlamları, mitolojik çağlardan günümüze kadar insanların özel anlamlar yüklediği bazı sayıların, eski çağlarda, çeşitli dinlerde ve halk inançlarındaki anlamları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Numbers became very sacred to all cultures since the time man started feeling the need to use numbers in daily life and started observing that the events related to nature/cosmos.The symbolizm of numbers and number magic has fascinated humanity throughout the millennia. To know a number and the powers inherent in it made it possible for mortals to use this power to secure the help of the relevant spirits, to perform witchcraft, or to make their prayers more efficient by repeating certain formulas in prescribed numbers. The knowledge of the secret meaning of numbers has reflected in folklore , literature, architecture, music. This research aims at revealing the meanings of the Symbol and Symbolism. İn this thesis, some numbers which people loaded with special meanings from the mythological ages to the present in ancient times cultures, diffirent religions and in the belief of folks from the standpoint of ?the symbolizm of numbers? are examined.