Isparta nüfusunun genel özellikleri (1900-1950)
General characteristics of Isparta population (1900-1950)
- Tez No: 325293
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SEYDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Isparta, nüfus, demografi, nüfus sayımları, Isparta, population, demography, census
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nüfus sayımları ülkelerin potansiyel enerjilerini görmek, geleceğe yönelik gerçekçi hedefler çizmek amacıyla milattan önce ki dönemlerden itibaren yapılmaktadır. İlk başlarda tahmini ve düzensiz bir şekilde bir ilerleme kaydetmişken 18. yüzyılla modern bir hüviyete kavuşarak günümüze kadar gelmiştir. Osmanlı Devleti de nüfus bileşenlerini ( erkek, kadın, yaş grupları, okur ? yazar, meslek grupları, medeni hal, dini tabiiyet, engelli) görmek amacıyla ilki 1831 yılında olmak üzere nüfus sayımları yapmıştır. Türkiye Cumhuriyeti de nüfus sayımlarına büyük önem vermiş 1927 yılından itibaren düzenli olarak nüfus sayımlarında bulunmuştur.Bu tezin hazırlanmasındaki amaç, tarih öncesi dönemlerden beri yaşam alanı olan Isparta özelinde, Osmanlı Devleti'nden ulusal devlete uzanan süreçte Isparta ölçeğindeki değişimleri, nüfusun niceliksel ve niteliksel hareketlerine yol açan etken ve sonuçlarını istatistikî veriler haline getirmektir. Isparta, 1911- 1922 arası savaşlar ve 1939 ? 1945 yıllarında seferberlik yıllarındaki gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir. Bunu dul kadın ve sakat erkek oranlarının yüksekliğinde görmekteyiz. Ülkenin yaşadığı iç ve dış göçlerle nüfusu homojen bir özellik kazanmıştır.Dört bölümden oluşan tezin Giriş bölümünde Isparta'nın tarihi seyri, Birinci Bölümde Osmanlı verilerine göre Isparta'da nüfus, İkinci Bölümde Cumhuriyet dönemi nüfusun gelişimi - değişimi ve buna etki eden unsurlar, Üçüncü Bölümde Isparta nüfusunun niteliksel özellikleri, ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Censuses have been taken because of viewing potential energy of the countries and aiming at future from the A.D. Initially, while censuses made progress inferentially and irregularly, in the XVIIIth century becoming modern have come up to today. In the Ottoman State, censuses have been firstly taken in 1831 for the purpose of view of population components (man, woman, age groups, literacy, occuptional groups, marital status, religious commitment, disability). Republic of Turkey attach great importance and took censuses form the year 1927, also.The aim for the preparation of the thesis is to reveal the statistical datas of the results and effects qualities and quantities, social changes, in the sample of Isparta which was the living space since the prehistoric period, in the process from the Ottoman State to the nation-state. Isparta have been negatively affected by the wars between 1911-1922 and mobilization between 1939-1945. The negative influences are seen in high proportion of widow woman and disabled man. Isparta population have changed into homogenous by internal and external migrations.In introductory chapter of the thesis which consist of four chapter, the historical proces of Isparta, in the first chapter according to Ottoman data population of Isparta, in the second chapter improvement and exchange of population and the factor affacted to this, in the third chapter the qualitative characteristic of Isparta population are studied.