Etik- siyaset ilişkisi bakımından Aristoteles ve Machiavelli
Aristotle and Machiavelli's views on ethics and politics
  1. Tez No: 325309
  2. Yazar: ELİF ÇETİNKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Etik, Siyaset, Erdem, Devlet, Güç, Savaş, Mankind, Ethics, Politics, Virtue, State, Power, War
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez, siyaset ile etik arasındaki bağa işaret etmek amacıyla hazırlanmıştır. Siyaset ve etik, felsefe tarihinde hemen hemen tüm filozof ve düşünürlerin ilgilendiği iki farklı alandır. Siyaset ve etik iki farklı alan olmasına rağmen, yine de aynı amaca hizmet ederler: İnsanların ?iyi? ve mutlu bir şekilde yaşayabilme amacına? Bu amaca ulaşabilmek ve insanlara iyi ve insanca yaşayabilecekleri bir yaşam sunabilmek için, siyaseti etikten ayırmamamın gerekliliği bizce elzemdir.Tezin ilk bölümünde siyaseti etikle birlikte tanımlayan ve bu iki alanı ayrılmamacasına birbirine kenetleyen Aristoteles'in öncelikle insan görüşünü ve bununla bağlantılı olarak etik görüşünü ortaya koymaya çalışacağız. Başka bir ifadeyle, bu bölümde, Aristoteles'in, insan görüşünü, erdemleri nasıl tanımladığını ve insan için iyi bir yaşamın gereklerini ortaya koyduktan sonra, devamında Aristoteles'in siyaset görüşünü açıklayarak, siyasetin etikle olan derin ilişkisini, bir önceki bölümden yola çıkarak aydınlatmaya çalışacağız. Aristoteles'in siyasetin doğasının etik ilkelere dayandığı ve bir topluluğun siyasal adını hak etmesi için etik temellerden ayrılmaması gerektiği yönündeki düşüncelerini merkeze alarak onun, siyaset ile etik arasında kurduğu koparılmaz bağa ve bunun nedenlerine dikkat çekeceğiz.Tezin ikinci bölümünde, Aristoteles'in siyaset ve etiğe dair görüşlerini yadsıyan ve siyaset ve etik arasındaki ilişkiye yeni bir soluk getiren modern dönem siyaset felsefesinin kurucusu, aynı zamanda da siyaset biliminin öncüsü olarak kabul gören Niccolo Machiavelli'nin görüşlerine değineceğiz. Onun siyaseti güçler savaşımı ve devleti gücün somutlaşmış biçimi olarak tanımlamasından yola çıkarak, siyaset alanında etik ilkelerin değil, fakat yenme ve güçlü olma arzusunun hüküm sürdüğü yönlü yeni siyaset anlayışının yarattığı sonuçları irdeleyeceğiz.Tezin üçüncü bölümde ise, bu iki filozofun görüşlerini karşılaştıracağız.Sonuç olarak da, siyasetin etik ilkelerden ayrılmaması gerektiğini ve bunun nedenlerini ortaya koyduktan sonra tezimizi noktalayacağız.
Özet (Çeviri)
This study seeks to point out the relationship between politics and ethics. Politics and ethics are two different fields in which almost all philosophers have been interested throughout the history of philosophy. Although politics and ethics are two different fields, they both serve for the same aim: the good and happiness of mankind. In order to reach this, and provide mankind with an honorable life, politics must not be separated from ethics.In the first chapter of the thesis, we explain Aristotle?s view on man and ethics. He always described politics and ethics without separating one from the other. In general, we aim to elaborate on Aristotle?s view of man, how he defined virtues and essentials of a good life for mankind. While explaining Aristotle?s view on politics and ethics, we explain the profound relationship between politics and ethics on the basis of previous chapter. In this chapter, we point out to the significant relationship between politics and ethics and the reasons fort his being so on the basis of Aristotle?s view that nature of politics is based on the principles of ethics and for a society to be deservedly described as political, that society must stick to principles of ethics.Secondly, we discuss Niccolo Machiavelli?s views who is considered the Pioneer of political sciences and founder of modern age political philosophy and who rejects Aristotle?s views on politics and ethics and brings a new approach to the two fields. Emphasizing his description that politics is a war of power and state is a concrete form of power, we discuss the results of his new perception of politics that winning and snatching power not principles of ethics dominate in the field of ethics.In the third chapter, we compare that Aristotle?s view and Machiavelli?s view.To conclude with, we explain why politics and ethics coexist, which ends the thesis.