Klasik ve çağdaş ütopyalarda siyaset ve ahlak ilişkisi
Politics and morals relationship in classical and modern ütopias
- Tez No: 325310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, siyaset, ahlak, etik, distopya
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Felsefe Tarihine damgasını vurmuş olan klasik ütopyalardan olan Platon (Eflatun)'un Devlet, Farabî'nin el-Medinetü'l Fazıla, Thomas More'un Ütopya, Francis Bacon'un Yeni Atlantis, , Tommaso Campanella'nın Güneş Ülkesi, isimli eserleri ile yine çağdaş distopyalardan olan Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya ve George Orwell'ın Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı ütopik eserleri siyaset ahlak ilişkisi açısından incelenmiştir.Üç bölümden oluşan tez çalışmamızın birinci bölümünde, ütopya kavramının sözlük ve etimolojik (köken) anlamları, bazı yazar ve düşünürlerin ütopya kavramı hakkındaki düşünceleri ve tanımlamaları ile klasik ve çağdaş ütopyalar hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.İkinci bölümde, toplumsal yapılanmayı oluşturan aile, din, eğitim, örf ve adetler, kölelik, mülkiyet ile siyasal yapılanmayı oluşturan yönetim biçimi, yöneticiler, yasalar, ütopyalarda oluşan siyasal ve toplumsal yapılanmaların nasıl olduğu ile ilgili ve ahlakî kavramlardan olan iyi-kötü, özgürlük, yardımlaşma, paylaşma ile ahlakî erdemlerden olan adalet, bilgelik, ölçülülük ve cesaretten bahsedilmiştir.Üçüncü bölüm ise, hem klasik hem de çağdaş ütopyalarda hangi yönetim biçimi teşkil ettiyse, o yönetim biçiminde devletin idaresinde söz sahibi olan yöneticilerin hem siyasi hem de ahlakî yönlerinin ortaya konularak, halkın ahlakî yönünü belirleyip belirlemediğini, daha doğrusu siyasetin ahlakla olan ilişkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Classical utopias Platon?s (Eflatun) State (Devlet), Farabi?s el-Medinetü?l Fazıla, Thomas More?s Utopia, Francis Bacon? New Atlantic (Yeni Atlantik) Tommaso Campanella?s The Sun Country (Güneş Ülkesi) which have a very important role in the history of philosophy and distopia Aldous Huxley?s Brave New World (Cesur Yeni Dünya) and George Orwell?s 1984 were studied in terms of politics and morals relationship.A general evaluation about dictionary and etymological meanings of utopia term, the ideas and definitions of certain authors and philosophers on utopia term, classical utopias and modern utopias were carried out in the first part of our thesis study consisting of 3 parts.These concepts were mentioned in the second part: family, religion, education, customs and traditions, slavery, property which form social structure, form of government, governers, laws which set up political structure, the nature of political and social structures in utopias , moral terms such as good and bad, freedom, helping, sharing and moral virtues such as justice, wisdom, moderation and courage.Depending the form of government established in both classical and modern utopias, both political and moral sides of the governers ruling in that form of government were presented and whether this situation determined the moral side of public, that is the relationship of politics with morals was studied in the third partWords: Utopia, politics, morals, ethics, distopia.