Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari yapısı
Administrative structure of the Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 325308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDETTİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İdari Yapı, Kamu Görevlileri, Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler, Cyprus, The Turkish Republic of Northern Cyprus, Administrative Structure, Public officers, The Central Government, Local Governments
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Kıbrıs, coğrafi bakımından Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan merkez bir bölgede bulunmaktadır. Kıbrıs, Akdeniz'deki beş büyük adadan biri olup, Sicilya ve Sardunyadan sonra üçüncü büyük adadır.Adanın yüzölçümü 9251 km²'dir ve bunun 3241 km²'si Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, 5510 km²'si Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne aittir. 244 km²'lik alan iki kesim arasında kalan ara bölgeye ait iken İngiliz üsleri de 256 km²'lik bir alanı oluşturmaktadır.Coğrafi konumu ve sahip olduğu zenginlikler nedeniyle Kıbrıs tarih boyunca çevresinde bulunan güçlü devletlerin ilgi odağı olmuş ve çok çeşitli devlet ve uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Adadaki Osmanlı ve Türk varlığı ise 1571 yılındaki fetih ile başlamıştır. Türk hâkimiyetine geçen Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu'nun idari teşkilatına uygun bir idare sistemi uygulanmıştır.Ada, zamanın siyasi koşulları gereği olarak 1878 yılında İngiltere'nin geçici kontrolüne bırakılmış ancak İngiltere 1914 yılında Kıbrıs'ı tek taraflı olarak ilhak etmiştir. Kıbrıs'taki İngiliz idaresi 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluncaya kadar devam etmiştir. Adadaki Türk ve Rum halkının ortaklığı ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıslı Rumların ENOSİS hayalleri sonucu 01 Ocak 1964'de tarihe karışmıştır.1964'ten sonra Kıbrıs Türk halkı çeşitli evrelerden geçerek edindikleri birikimin sonucu olarak ve self-determinasyon hakkını kullanarak 15 Kasım 1983'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurmuştur. Günümüzde Türkiye dışında uluslararası camiada hiçbir devlet ya da uluslararası kuruluş tarafından tanınmasa da bu ?küçük? Türk Devleti devlet olmanın gerektirdiği tüm nitelikleri haiz bir şekilde yaşamını devam ettirmektedir.Demokratik ve çok partili bir düzende yönetilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel anlamda ?Anavatan? Türkiye örnek alınarak kurulmuş ve işleyen bir idari yapılanmaya sahiptir. ?Küçük? bir ülke olmasına rağmen oldukça komplike bir idari yapılanmaya ve geniş bir bürokratik örgütlenmeye sahip olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İngiliz idaresi döneminden kalma Anglo-Sakson gelenek üzerinde Türkiye örneğine geniş ölçüde bağlı kalarak ülkenin şartlarına uydurulmuş bir yönetim sistemi oluşturmuştur. Karşı karşıya olduğu sosyal, ekonomik ve siyasi sıkıntı ve buhranlara rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsız bir devlet olarak 29 yıldır hayatına devam etmektedir.Çalışmada bu idari yapı tüm hatlarıyla ve geniş bir şekilde ele alınmış, idari yapının insan öğesini oluşturan kamu görevlilerine de önemli bir yer ayrılmıştır. Ülkenin yasama ve yargı yapısı ile ilgili olarak da özet şekilde bilgiler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Cyprus is geographically situated in the centre of a region which connects Asia Europe and Africa continents to each other. Cyprus is one of the five largest islands in Mediterranean and is the third largest island after Sicily and Sardinia.The area of the island is 9251 square kilometers and its 3241 square kilometers belong to The Turkish Republic of Northern Cyprus and its 5510 square kilometers of the island belong to Southern Cyprus. While 244 square kilometers ? area belong to the buffer zone which is in between two sides, British Bases constitute 256 square kilometers ? area.Throughout history Cyprus, due to its geographical location and richness, has been focus of attention of strong states and has been host to a wide variety of states and civilizations. The presence of the Ottoman and Turks in the island has began with the conquest in 1571.In Cyprus, which was in Turkish domination, was applied a management system which was appropriate to Ottoman administrative system.Island, due to political conditions of its time, in 1878 temporarily, was left to the British management but Britain unilaterally annexed Cyprus in 1914. British administration in Cyprus continued until the foundation of The Republic of Cyprus in 1960. The Republic of Cyprus, which was founded with the partnership of Turks and Greek people, came to an end due to the ENOSIS dreams of the Greek Cypriots.After 1964, The Turkish Cypriot people, as a result of the accumulation of that they have acquired by passing through various stages and by using the right of self-determination, founded The Turkish Republic of Northern Cyprus in 15 November 1983. Although it isn?t recognized by the international community apart from Turkey, this small Turkish state is resuming its life with all the qualifications required to be a state.The Turkish Republic of Northern Cyprus, ruled by democratic and multi-party system, has a functioning administrative system which has been established by modelled on ?Motherland? Turkey. The Turkish Republic of Northern Cyprus, which has complicated administrate structure a large bureaucratic organization despite being a small state, has created an administrative system that has been adapted to the conditions of the country by staying connected to the case of Turkey over the Anglo-Saxon way of tradition, which is from the time of British rule. Despite all social and economical problems and the political turmoils, The Turkish Republic of Northern Cyprus has been able to continue its life as an independent country for 29 years.In this study, this administrative structure has been discussed in a wide range with its all details and has also been mentioned about the public officers who constitute the human element of administrative structure. It is included brief information about the country's legislative and judicial structure as summary.