Halvetilikte müziğe karşı inanç ve tutumların incelenmesi
In Halveti examination of beliefs and attitudes towards music
- Tez No: 325316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR TÜRKMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Halvetilik, inanç, tutum, müzik, Halveti, religion, attitude, music
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma sosyoloji, sosyal psikoloji ve müzik bilimleri disiplinlerini içermektedir.Araştırmanın; konusu ve içeriği ile Türkiye'de İslami kültürün gelişmesi ve yayılmasında öncülük eden tarikatlardan biri olan Halveti Tarikatı'nda müziğe karşı inanç ve tutumların incelenmesi, bireylerin Halvetilikte müziğe bakış açılarının belirlenmesi, Halvetilikte müziğin icra başta olmak üzere yerinin belirlenmesi alanında özgün ve yeni bir çalışma olması, alana ülkemizde yeni çalışma alanlarından olan ?sosyal psikoloji? biliminin yöntem ve tekniklerinden yararlanması bakımlarından önemli olduğu düşünülmektedir.Halveti Tarikatı'nın Şabani kolu ile, Kütahya ili ile sınırlandırılmış; tarama modelini esas alan nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır.Çalışma sonucunda; alt problemlere göre düzenlenen veriler işlenmiş ve müziğin insan yaşamındaki rolleri, müzikle ilgili inançlar, müziğin Halveti-Şabani inancında rolleri, müzikle ilgili tutumlar, müzikle ilgili davranışlar, müzik türlerine ve kültürüne ilişkin tutumlar, müziğin Halveti-Şabani inancındaki yerine yönelik değerlendirmeler, adetlerle ve müziksel icralara yer verilmiştir.Çalışmanın alana katkı sağlayıcı, özgün ve konu üzerinde yeni çalışmalara destek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes disciplines of sociology, social psychology and music sciences.It is thought that the study is important since with its subject and content; it analyzes the belief and attitude of Halveti Sect which is one of the leading sects in improvement and spread of Islamic culture in Turkey towards music; determines the perspective of individuals towards music in Halvetism; since it is an original and new study in determination of the place of music in Halvetism, primarily in performance and makes use of methods and techniques of ?social psychology? which is one of the recent study fields in our country.This is a descriptive study which is restricted with Şabani Tribe and Kütahya province and in which qualitative and quantitative methods based on survey model were used.As a result of the study; data arranged according to sub-problems were processed and the roles of music in human life, beliefs about music, roles of music in halveti-şabaniye belief, attitudes towards music, behaviors towards music, attitudes towards music genre and culture, evaluations about the place of music in Halveti-Şabani belief, customs and musical performance were included in the study.It is thought that the study would contribute to the field, support original and new studies about this issue.The