Zamanında doğan düşük doğum ağırlıklı bebekler ile gebelik haftasına uygun doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin kalp fonksiyonlarının ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Echocardiographic evaluation of cardiac functions in term small for gestational age newborns and premature newborns with normal weight for gestational age
  1. Tez No: 325362
  2. Yazar: HAKAN ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Term SGA, Prematüre AGA, Miyokard performans indeksi, Term SGA, premature AGA, myocardial performance index
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızda hafif derecede gelişme geriliği bulunan term SGA bebeklerin kalp fonksiyonlarının doğumdan sonraki dönemlerinde çeşitli ekokardiyografi teknikleri kullanılarak benzer vücut ağırlığı olan prematüre AGA ve kontrol grubu olarak da term AGA olgularla karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Genel durumları iyi, beslenme sorunları olmayan ve sağlıklı görünen 30 term SGA (2271±207 g ve 38-41hf (ortalama 39.5 hf) , 30 prematüre AGA (2288±152 g ve 32-37 hf (ortalama 34.5 hf) ve kontrol grubu olarak da 30 term AGA (3298.3±337.9 g ve 38-41hf (ortalama 39hf) yenidoğan doğumdan sonraki 3. gün, 3. ay ve 6. ay olmak üzere anamnez, fizik muayene ve ekokardiyografik inceleme ile 3 defa değerlendirildi.Bulgular: Olguların ilk değerlendirmelerinde SGA doğan bebeklerin kalp hızı, LVDSG indeksi, LV kitle indeksi, LV kardiyak indeks, sol- sağ ventrikül pulsed Doppler E/A ve doku Doppler Em/Am ile E/Em oranları, sol-sağ ventrikül pulsed Doppler, sol-sağ ventrikül ve İVS doku Doppler MPİ değerleri kontrol grubuna göre daha yüksek tespit edidi. Üçüncü değerlendirmeye gelindiğinde ise SGA doğan bebeklerin kontrol grubu ile aralarında sadece kalp hızı, LVDSG indeksi, LV kitle indeksi ve kardiyak indeks değerlerinde istatistiksel fark tespit edildi.Sonuç: SGA olarak doğan bebeklerde doğum ağırlıkları hafif etkilenmiş olsa bile kalp fonksiyonları bozulmuş durumdadır. Altıncı aya gelindiğinde fonksiyonların birçoğunda düzelme görülse de az sayıda da olsa bazı bozukluklar devam etmektedir. Bu açıdan; bu çocukların ileriki hayatlarında erken gelişebilecek kardiyovasküler komplikasyonlar açısından bu bulgular uyarıcı niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Title: Echocardiographic Evaluation of Cardiac Functions in Term Small for Gestational Age Newborns and Premature Newborns with Normal Weight for Gestational Age.Objective: The aim of our study is to compare the cardiac functions of term small for gestational age (SGA) newborns who had mild growth retardation with weight matches premature appropriate for gestational age (AGA) and term AGA newborns using various echocardiographic techniques.Material and Methods: Serial physical examination and echocardiographic evaluation were performed on 30 term SGA (2271±207 g ve 38-41 wk (mean 39.5 wk), 30 premature AGA (2288±152 g ve 32-37 wk (mean 34.5 wk) and 30 term AGA neonates (3298.3±337.9 g ve 38-41wk (mean 39 wk) with normal nutrition and health status during third day, 3th and 6 th month periods.Results: On the first analysis; LVDSG index, LV mass index, LV cardiac index, E/A ratio obtained from mitral and tricuspid valves by pulsed Doppler; Em/Am and E/Em ratio obtained from mitral and tricuspid lateral annulus by tissue Doppler; LV, RV and IVS tissue Doppler MPI (myocardial performance index) values and LV, RV pulsed Doppler MPI values of SGA newborns were all significantly higher than control group. On the third analysis, only LVDSG index, LV mass index, heart rate and cardiac index values of SGA babies were statistically different from those in control groups.Conclusion: Cardiac functions were altered in SGA newborns with mild growth retardation. On the 6. month analysis most of the cardiac functions were recovered while some of them persisted. Finally, these findings of newborns should be alerter for the future early cardiovascular complications in their lives.