İskemi-reperfüzyon hasarına maruz kalan tavşan kalbinde intratekal uygulanan Sufentanil'in koruyucu etkisi: Deneysel çalışma
The effect of myocardial protective of intrathecal Sufentanil in rabbit heart exposed to ischemia-reperfusion injury: Experimental study
  1. Tez No: 325370
  2. Yazar: YASİN TİRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE SARKILAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: sufentanil, iskemi-reperfüzyon hasarı, miyokardiyal koruma, intrahecal sufentanil, ischemia reperfusion injury, myocardial protection
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Eksperimental çalışmalar, opioidlerin iskemik hasara karşı miyokardiyal koruma sağladını göstermektedir. Hem sistemik hem de intratekal morfin uygulaması miyokardiyal iskemi reperfüzyon modellinde iskemi boyutunu azaltır. Sufentanil çok yüksek lipid çözünürlüğ ve oldukça yüksek opioid reseptör aktivitesine sahip mü opioid agonistidir. Bu çalışmanın amacı; intratekal yoldan uygulanan 2.5 µg sufentanilin miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarına karşı miyokardiyal infarkt boyutunu azaltıp azaltmayacağını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Anestetize, 32 adet New Zeland cinsi beyaz erkek tavşan kontrol (Grup I, n=8), iskemi (Grup II, n=8), intratekal 2.5 µg sufentanil (Grup III, n=8) ve iskemi+intratekal 2.5 µg sufentanil grup (Grup IV) olarak rastgele 4 gruba ayrıldı. Sol torakotomi ile sol koroner artere 30 dk. iskemi ve ardından 120 dk. süre ile reperfüzyon uygulandı. Tavşanlar sakrifiye edildikten sonra, kalpler iskemik zonları belirlemek için çıkarıldı. İnfart büyüklüğü, TTC boyası ile risk altındaki alanların yüzdesi olarak belirlendi. İskemi reperfüzyon boyunca hemodinamik veriler kaydedildi.Bulgular: İskemi önce intratekal uygulanan sufentanil ile infarkt boyutu azaldı. İskemi öncesi uygulanan sufentanil ile infarkt boyutu (%34,21±4,72) iskemi grubu ile karşılaştırıldığında (%47,48± 6,95) azaldı (p=0.001). Ortalama arter basınçları grublar arasında benzerdi. Kalp atım hızı reperfüzyonun sonunda grup 2 ile grup 3 ve 4 karşılaştırıldığında farklı bulundu.Sonuç: İntratekal sufentanil iskemi reperfüzyon sırasında miyokardiyum üzerine anlamlı koruyucu etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The effect of myocardial protective of intrathecal sufentanil in rabbit heart exposed to ischemia-reperfusion injury (Experimental Study)Background: Experimental studies have shown that opioids protect myocardium from ischemic injury. Both systemically and intrathecal-administered morphine reduces infarct size in models of myocardial ischemia reperfusion. Sufentanil is a potent mu-receptor agonist characterized by a very high lipid solubility and a high affinity to opioid receptors. The aim of this study is to determine whether 2.5 µg dose of intrathecal-administered sufentanil reduces myocardial infarct size aganist to miyocardiyal ischemia reperfusion injury.Material and Methods: Thirty-two anesthetized, male New Zealand white rabbits were randomly divited into 4 groups either as control (Group I, n=8), ischemia (Group II, n=8), intrathecal sufentanil 2.5 µg (Group III. n=8), or ischemia+intrathecal sufentanil 2.5 µg (Group IV, n=8). Through left thoracotomy, myocardial ischemia and reperfusion injury was induced by 30 min of left main coronary artery occlusion followed by 2 h of reperfusion. After sacrificed of the rabbits, the hearts were harvested for assessment of risk zone. Myocardial infarct size was determined using triphenyl-tetrazolium (TTC) staining and as a percentage of the area at risk. Hemodynamic data were recorded during ischemia reperfusion periodResults: İntrathecal sufentanil administered before ischemia reduced myocardial ischemic size. Pre-ischemic treatment with intrathecal sufentanil reduced infarct size (%34,21±4,72) in comparison to ischemic group (%47,48±6,95) (p=0.001). Mean blood pressure were similiar between groups. but heart rate was different in group 2 at the end of reperfusion compared to group 3 and 4.Conclusion: İntrathecal sufentanil have significant protective effects on myocardium during myocardial ischemia reperfusion injury .