İskemi-reperfüzyon hasarına maruz kalan tavşan kalbinde epidural uygulanan Sufentanil'in koruyucu etkisi (Deneysel çalışma)
Epidural applied sufentanil's protective effect on rabbit heart exposed to ischemia reperfusion injury (Experimental study)
- Tez No: 329994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE SARKILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sufentanil, epidural, iskemi-reperfüzyon hasarı, miyokardiyal koruma, sufentanil, epidural, ischemia reperfusion injury, myocardial protection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Opioidlerin iskemik hasara karşı miyokardiyal koruma sağladığını gösteren deneysel çalışmalar mevcuttur. Sistemik ve intratekal opioid uygulamaları miyokardiyal iskemi reperfüzyon modelinde iskemi boyutunu azaltır. Kalp cerrahisinde, yüksek torakal epidural anestezi uygulamalarında opioid kulllanımı mevcuttur. Sufentanil çok yüksek lipid çözünürlüğü ve oldukça yüksek opioid reseptör aktivitesine sahip mü opioid reseptör agonistidir. Çalışmamızda epidural yoldan uygulanan 5 µg sufentanilin miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarına karşı miyokardiyal infarkt boyutunu azaltıp azaltmayacağınıaraştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 40 adet New Zeland cinsi beyaz erkek tavşan kullanıldı. Kontrol grubunda 1 tavşan cerrahi hazırlık sırasında kanama nedeniyle kaybedildi. Çalışma 39 denekle sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Kontrol (Grup 1, n=9), iskemi (Grup 2, n=10), epidural 5 µg sufentanil (Grup 3, n=10) ve iskemi+epidural 5 µg sufentanil (Grup 4, n=10) grup olarak rastgele 4 gruba ayrıldı. Sol torakotomi ile sol koroner artere 30 dk. iskemi ve ardından 120 dk. süre ile reperfüzyon uygulandı. Tavşanlar sakrifiye edildikten sonra, kalpler iskemik zonları belirlemek için çıkarıldı. İnfart büyüklüğü, %1'lik 2,3,5-Triphenyl tetrazolium chloride boyası ile risk altındaki alanların yüzdesi olarak belirlendi. İskemi reperfüzyon boyunca hemodinamik veriler kaydedildi. Bulgular: İskemi öncesi epidural uygulanan sufentanil ile infarkt boyutu azaldı. İnfarkt boyutu, iskemi+epidural sufentanil uygulanan grup (%35,48±7,88) ile iskemi grubu karşılaştırıldığında (%46,07±7,61) istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,007). Ortalama arter basınçları gruplar arasında benzerdi. Kalp atım hızı, grup 1 ve 4 arasında farklı idi (p0,05). Sonuç: Epidural yoldan uygulanan sufentanil, iskemi reperfüzyon sırasında oluşan miyokardiyal hasara karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are some experimental studies show that opioids provides myocardial protection against ischemic injury. Systemic and intratekal opioid applications decrease ischemia extent on myocardial ischemia reperfusion model. High thoracic epidural opioid applications have been used at cardiovascular surgery anesthesia. Sufentanil is a mü opioid reseptor agonist which has a very high lipid solubility and fairly high opioid receptor activity. In our study we aimed to evaluate 5 µg epidural sufentanil application against myocardial ischemia reperfusion injury, whether decreases the myocardial infarct extent or not. Material and Methods: İn this study fourty New Zeland type male rabbits have been experienced. In control group one rabbit when surgery preparation died due to bleeding. The study completed seamlessly with 39 rabbits. This experiment randomly divided into 4 groups. The groups are control (Group 1, n=9), ischemia (Group 2, n=10), 5 µg epidural sufentanil (Group 3, n=10) and ischemia+5 µg sufentanil (Group 4, n=10). 30 min ischemia to the left coronary artery via left thoracotomy then 120 min reperfusion applied. After rabbits had been sacrified, hearts of rabbits excised in order to determine ischemic zones. With 2,3,5-Triphenyl tetrazolium chloride dye infract area determined as percent of areas at risk. Hemodinamic data were recorded during ischemia reperfusion period. Results: Infarct extent decreased with epidural sulfentanil which applied before ischemia. Application of epidural sufentanil before ischemia, infarct extent (%35,48±7,88) decreased compared to ischemia group (%46,07±7,61) (p=0,007). Mean arterial pressure was similar between groups. There was difference between group 1 and group 4 with regard to heart rate (p0,05). Conclusion: Epidural sufentanil has significant protective effect on myocardium during ischemia reperfusion period.