Vakum döküm yöntemi ile açık gözenekli alüminyum köpük üretimi
Production of open cell aluminum foam by vacuum casting method
- Tez No: 325433
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERHAT BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum köpük, Vakum döküm, Boşluk tutucu malzeme, Yoğunluk-mukavemet ilişkisi, Aluminum foams, Vacuum casting, Space holder technique, Density-strength relation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın temel amacı vakum döküm yöntemi ile açık gözenekli aluminyum köpük üretim parametrelerini incelemektir. Üretilen köpüklerin özelliklerinin belirlenmesi çalışmanın diğer bir amacıdır. Bu amaçla düşük vakum basınçlı döküm sistemi tasarlanmıştır. NaCl taneleri boşluk tutucu malzeme olarak kullanılmış ve daha sonra çözündürme tekniği kullanılarak aluminyum metalinin içinde hücre oluşumu sağlanmıştır. Değişen NaCl tane boyutuna bağlı olarak metalik köpük özelliklerindeki değişimler belirlenmiştir. Yoğunluk-mukavemet ilişkisi değişen NaCl tane boyutuna göre belirlenmiştir. Köpüklerin statik yükleme şartları altındaki davranışları basınç mukavemeti testi ile belirlenmiştir. NaCl taneleri arasına sıvı metalin infiltrasyonu ile başarılı metalik köpük üretmek için gerekli uygun vakum ve üretim şartları belirlenmiştir. Sonuç olarak, vakum döküm yöntemini boşluk tutucu ve çözündürme tekniği ile birleştirerek açık gözenekli aluminyum köpükleri üretilmiştir. Önerilen üretim yolu metalik köpüklerin önemli bir sorunu olan belirsiz hücre yapısının çözümü için önemli potansiyele sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to produce and investigate production parameters open cell aluminum foams by vacuum casting method. Another important aim is to characterize the produced foams. For this purpose low vacuum casting setup was designed. NaCl as a space holder material and dissolution technique was used for foaming of the aluminum metal. By changing the NaCl particle size change in the foam properties was investigated. Density-strength relations were determined depending on the NaCl particle size. Compression test was used to evaluate the foam behaviour under static loading. Optimum vacuum conditions for the successful foam production by infiltrating the liquid melt between the NaCl particles were determined. It was concluded that, vacuum casting can be used to produce open cell aluminum foam by integrating of NaCl dissolution process. Proposed production route have great potential to solve the problem of undetermined cell shape of metallic foam productions.