Kırmızı çamur katkılı tuğla üretiminin araştırılması
An investigation on the effect of red mud addition on brick production
  1. Tez No: 325440
  2. Yazar: MAHMUT LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı çamur, Kil, Tuğla, Mekanik Özellikler, Na2CO3
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada tuğla bünyesine eklenen kırmızı çamur katkısının tuğla özelliklerinde meydana getirdiği değişimler incelenmiştir.Afyonkarahisar bölgesi tuğla kiline, ağırlıkça % 0 (kontrol serisi) % 5 ve % 10 kırmızı çamur katkısı yapılarak presleme yöntemi ile tuğla numuneleri üretilmiştir. Tuğla numuneler, laboratuar tipi elektrikli ark fırınında; 100 ºC' lik artışlarla 800 -900 ve 1000 ºC' de 3 farklı sıcaklıkta pişirilmiştir. Pişmiş örnekler üzerinde fiziksel ve mekanik testler yürütülmüştür.Pişmiş örnekler üzerinde yapılan deneylerde % 10 kırmızı çamur atığının 1000 ºC'de, % 0 ve % 5 kırmızı çamur katkılı örneklere göre basınç dayanımını artırdığı görülmüştür.Kırmızı Çamur katkılı örneklerin renkleri katkısız olanlara göre daha kırmızı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the changes took place in brick properties by addition of red mud addition into the brick body have been investigated.Bricks have been manufactured by press method with the addition of 0 % (control series), 5 % and 10 % red mud into the Afyonkarahisar region brick clay. The brick samples have been fired in an electrically heated furnace at 3 different temperatures between 800-900 and 1000 ºC with 100 ºC intervals. Physical and mechanical tests were performed on the fired samples.Fired samples with 10% of red mud waste additive was determined on increase on the compressive strength at 1000 ºC compared to the red mud waste additive 0% and 5% sample. The colours of red mud samples was much more red, compared to pure ones.Key Words : Red Mud, Clay, Brick, Mechanical Properties, Na2CO3