Zayıf kireçtaşı plakalarının kimyasal yöntemle iyileştirilmesi
Increasing the weak limestone plates with chemical methods
  1. Tez No: 325442
  2. Yazar: ÖMER ZONTUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SARIIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Çatlak, Sağlamlaştırma, Epoksi reçine, Gözenek, Verim artışı, Split, Improvement, Epoxy, Pore, Increase in efficiency
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, Burdur ve Isparta yöresinde bulunan ocaklardan çıkarılan mermer olarak kullanılan kireçtaşlarının kırık ve çatlaklarını epoksi reçinelerle iyileştirilerek elde edilen verim artışı, fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki farklılıklar incelenmiştir.Günümüzde kullanım ve ticaret hacmi sürekli artan doğal taşların oluşumu milyonlarca yıl sürmektedir. Kayaç oluşum sürecindeki doğal hareketler; taş kütlelerinin yapısında çatlaklar ve gözenekler meydana getirmiştir. Taşların yapısındaki çatlaklar üretim sürecindeki fire oranını ve dolayısıyla maliyetleri artırmaktadır. Gözenekler ise taşın ticari değerini ve satış miktarını düşürmektedir. Gelişen teknoloji ve artan rekabetin sonucu olarak taşlardaki çatlaklar nedeniyle artan fire oranını minimuma indirecek sağlamlaştırıcı reçineler; gözenek nedeniyle azalan ticari değeri artıracak dolgu malzemeleri; yüzey sorunlarını çözen ve koruyan kimyasallar geliştirilmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak tamir ve dolgu malzemelerinin en iyi ve kolay şekilde uygulanmasını sağlayacak fırınlı çatlak tamir ve gözenek dolgu hatları tasarlanmıştır. Epoksi reçineler kullanılarak yapılan sağlamlaştırma işlemi sonucunda % 70'e kadar üretim verimi sağlanabilmekte; üretim maliyeti azaltılmakta ve üretim hızı artırılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, Burdur and Isparta province of fracture and cracks in the limestone quarried marble used as the epoxy resins obtained by improving efficiency improvements, differences in physical and chemical properties were investigated.Today, the ever-increasing volume of trade usage, and takes millions of years of natural stone formation. Natural movements in the process of rock formation, the mass of the stone structure has created cracks and pores. Cracks of the stones in the structure of production costs and thus increases the rate of wastage in the process. Reduces the amount of sales of commercial value, and the pores of the stone. As a result of evolving technology and increased competition due to cracks in rocks that will minimize the rate of fire increased resin reinforcement, to increase the commercial value decreased due to pour filling materials, chemicals that protect the surface and has been developed that solve problems. In parallel with these developments, repair, and packing materials for the implementation of the best and easiest way to repair cracks and pore filling lines are designed oven. Epoxy resins are increasing production efficiency by up to 70% as a result of the consolidation process and the cost of production is decreased and the production rate may be increased.